Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun’daki okulda ilginç mezuniyet kutlaması

Özel Haber

Ladik’te bulanan Akpınar Fen Lisesinde mezun olacak öğrencileri türüne az rastlanır bir törenle okullarına veda ediyor. Öğrenciler, veda töreninde okulun bahçesinde bulanan havuza atlıyorlar.

Samsun Haber – Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Akpınar Fen Lisesinden mezun olan öğrenciler mezuniyetlerini türüne az rastlanır bir şekilde kutluyor. 1940 yılında Akpınar Köy Enstitüsü olarak kurulan ve zaman içinde Öğretmen Okulu, Anadolu Öğretmen Lisesi olarak hizmet veren tarihi okul öğretmen liselerinin kapatılmasının ardından Fen Lisesi olarak yeni nesiller yetiştirmeye devam eden tarihi okul bünyesinde birçok sıra dışı geleneği de yaşatmaya devam ediyor.

Önce Tek Tek Helalleşiyorlar Sonra Havuza Atlıyorlar

Bu geleneklerin arasında en dikkat çekici olanlarından birisi de okulda düzenlenen mezuniyet töreni.

Akpınar Fen Lisesinden mezun olacak olan son sınıf öğrencileri, lise hayatlarının son günü ilk olarak teker teker tüm sınıfları gezerek yıllar boyunca beraber okudukları arkadaşlarından helallik istiyorlar. Kırgınlıkların giderildiği, kardeşliğin ön plana çıktığı helalleşme ritüelinin ardından okulun bahçesinde toplanan mezun olacak öğrenciler, öğretmenlerinin ve diğer öğrencilerinin de takip ettiği bir törenle okulun bahçesinde bulunan havuza atlıyor.

“Okulumuz, Kendi Kültürü Olan Bir Eğitim Yuvası”

Uzun yıllardır boyunca sürdürülen bu gelenek, 2016-2017 Eğitim yılının sonuna gelinmesiyle bir kez daha tekrarlandı. Akpınar Fen Lisesinde düzenlenen bu sıra dışı mezuniyet töreninde bu yıl dikkat çeken bir detay da; 2016-2017 mezunlarının okula Öğretmen Lisesi statüsünde kayıt yaptırmış son öğrenciler olması. Tarihi okul, önümüzdeki yıldan itibaren Fen Lisesi statüsünde mezun verecek.

Kendine münhasır gelenek hakkında konuşan Akpınar Fen Lisesi Edebiyat Öğretmeni Afşar Duman, “Okulumuzda yıllardır süren bu güzel geleneği öğrencilerimizin yaşatması çok güzel. Akpınar kökü 1940'lara Köy enstitülerine dayanan, bir kültürü gelenekleri olan güzide bir eğitim yuvası. Öğrencilerimiz abilerinden ablalarından devraldıkları gelenekleri devam ettiriyorlar” dedi.

Tarihi Okuldan Milletvekili Dahi Çıktı

Doğayla bütünleşmiş yerleşkesi ve Köy Enstitüsünde miras yapısıyla dikkat çeken okulun, mezunları arasında  bürokratlar,akademisyenler, hakimler, doktorlar ve siyasetçilerin bulunmasının yanı sıra devletin önemli kademelerinde ve özel sektörde hizmet veren birçok isim yer alıyor. Okulun mezunlarından birisi de Samsun Milletvekili Kemal Zeybek.

Yasir BABA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.