Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun’daki Anadolu Liselerinden sadece 1 tanesi nitelikli!

Özel Haber

Samsun’da nitelikli okulların açıklanmasından sonra bir açıklama yapan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Okullara açılan kontenjanlar yeterli değil. Veliler bizim çocuklarımız nerede okuyacak diye kaygılanıyorlar. Samsun’da onca Anadolu Lisesi varken nitelikli okul olarak sadece 1 tane Anadolu Lisesi seçildi. Sadece 1 tane Anadolu Lisesinin seçilmesi iyi bir durum değil” dedi.

Samsun haber – Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü nitelikli okulların listesini açıkladı. Samsun’daki 153 lisenin içinden nitelikli okul içine giren 8 tane Fen Lisesi, 5 tane Teknik Lise, 2 tane İmam Hatip, 1 tane Anadolu ve Sosyal Bilimler olmak üzere 17 tane okul seçildi. Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Samsun’da bir sürü Anadolu Lisesi olmasına rağmen sadece Samsun Anadolu Lisesinin seçilmesine tepki gösterdi.

 “Ortada kontenjan dengesizliği var”

Kontenjanlarda bir dengesizlik olduğunu söyleyen Başkan Kara, “Seçilen bu okullar proje uygulayan okullardı. Dolayısıyla proje uygulayan liseler nitelikli okul olarak seçildi ama kontenjanlarda büyük bir sıkıntı var. Ortada kontenjan dengesizliği var. Bu okulların birçoğu Anadolu Liseleridir. Şu şekilde olabilirdi. Proje uygulayan okulların hiç birisi sınavla almazdı. Sadece fen, sosyal bilimler ve teknik liselere alınırdı. Diğer kalan okullara ise normal öğrenci kayıt yaptırabilirdi. Hatta teknik liseye bile değil, fen lisesi ve sosyal bilimler liselerine sınavla diğerlerini adrese dayalı olarak verilebilirdi. Bu şekilde sorun çözülmüş olabilirdi. Samsun’da onca Anadolu Lisesi varken nitelikli okul olarak sadece 1 tane Anadolu Lisesi seçildi. Sadece 1 tane Anadolu Lisesinin seçilmesi iyi bir durum değil” diye ifade etti.

“Artık adrese dayalı olarak girilecek”

Artık adrese dayalı olarak okul seçimi yapılacağını söyleyen Kara, “Veliler BİMER’e ve CİMER’e şikayette bulunuyorlar. Veliler bizim çocuklarımız nerede okuyacak diye kaygılanıyorlar. Veliler okullara neden bu kadar az kontenjan belirlendiğini merak ediyorlar. Okullara açılan kontenjanlar yeterli değil. Bu şekilde nitelikli liseler açıklanıyorsa o zaman birkaç tane daha Anadolu Lisesi koyulmalıydı. Bu geçiş dönemi sıkıntılı olacak. Bu sıkıntıyı Samsun’daki Milli Eğitim Müdürünün görmüş olması gerekiyordu. Çünkü yıllarca sınav ve sınavların sonucuna göre yerleştirme yapan sistemde bütün okullara bir puan karşılığında giriliyordu. Ama şimdi öyle değil. Artık adrese dayalı olarak girilecek” şeklinde konuştu.

“Bu yanlış bir durumdur”

Çok sayıda okulun proje uygulamadığı için seçilemediğini söyleyen Kara, “Nitelikli okul olmak için alanında ilk 5’te olması, köklü olması gerekiyor. Velilere bir görev daha düşmektedir. Veli artık çocuğunu tarikat gibi örgütlerden korumak zorundadır. Açıklanan okulların kontenjan sayılarına göre doğru belirlenmediğini düşünüyoruz. Birçok velimizde bizim gibi düşünüyor. Çok sayıda okulumuz proje uygulamadığı için de nitelikli okul olarak seçilmemiş. Bu yanlış bir durumdur” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.