Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun’da öğrenciler okulsuz kaldı

Özel Haber

Dün açıklanan LGS sonuçlarına göre 91 bin 687 öğrencinin açıkta kalmasıyla ilgili Türk Eğitim Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Kamçı, “Sadece Vezirköprü’de 250 tane öğrencinin açıkta kaldığını biliyorum ve Samsun genelinde  toplam sayı oldukça yüksek” dedi.

Samsun Haber – Türk Eğitim Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Kamçı dün açıklanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre 91 bin 687 öğrencinin açıkta kalmasıyla ilgili Samsunhaber.com’un sorularını cevapladı.

“Yapmış oldukları sistemin yanlış olduğunu söylemiştik”

Mahalli yerleştirme sisteminin yanlış olduğunu söylediklerini belirten Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Kamçı, “Şuanda 91 bin 687 öğrenci hiçbir yere yerleşemeyip açıkta kaldı. Bazı okullar nitelikli okul kapsamında proje okullarına dönüştürüldü. Bunların dışında kalan okullar ise sınav ile alan okullardı. Bir önceki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı defalarca uyardık. Yapmış oldukları sistemin yanlış olduğunu söylemiştik. Binlerce hatta yüz binlerce öğrencinin mahalli yerleştirme sistemi kapsamında açıkta kalacağını söylemiştik” şeklinde konuştu.

“Bunlar hep adrese dayalı sistemden kaynaklanıyor”

Adrese dayalı sistemden dolayı ortalaması yüksek olan bir öğrencinin bile açıkta kaldığını ifade eden Başkan Kamçı, “Türk Eğitim Sen olarak bu sistemin olumlu yanıt vermeyeceğini defalarca söylemiştik. Biz söylediğimiz zaman ciddiye alınmadı ama neticesinde 92 bine yakın öğrenci açıkta kaldı. Örneğin ortalaması 97 olan bir öğrenci nitelikli bir okula yerleşemiyor ama ortalaması 65-70 olan bir öğrenci nitelikli bir okula yerleşebiliyor. Bunlar hep adrese dayalı sistemden kaynaklanıyor. Öğrencinin bulunmuş olduğu okulda kalmış olduğu süre dahi yerleştirmede etkili oluyor. Şuan da bizim bölgemizde dahi hiçbir yere yerleşemeyip açıkta kalan çok öğrenci var. Sadece Vezirköprü’de 250 tane öğrencinin açıkta kaldığını biliyorum ve Samsun’un da toplam sayı daha da fazla. Dün itibariyle birçok öğrenci velisi Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gitmeye başladı” diye ifade etti.

“Açığı nakillerle ortadan kaldırmak mümkün değil”

Gerçekleşen açığı okullarla kapatmanın mümkün olmayacağını belirten Kamçı, “Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya bir çözüm önerisi getirmelidir. Şuan ki Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’tan umutluyuz. Yeni Bakanımız bu sene sistem değişikliğine gitmeyeceğini ve gelecek sene sistem değişikliğine gidileceğini söyledi. Burada olan öğrencilere oldu. Bu hataları nakil sistemi ile kurtarmaya çalışıyorlar. Bu açığı nakillerle ortadan kaldırmak mümkün değil. Bakanlık şuanda bu konuda çalışma yapıyor. Yeni Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a göre daha ılımlı ve istişareye açık bir kişi. Bu olaya bir çözüm bulacaklar. Bizde bu süreçte itiraz etmeye devam edeceğiz. Velilerimiz de dilekçelerini vererek itiraz edebilirler” dedi.

"Bakanlıktan net bir açıklama bekliyoruz”

Bakanlıktan net bir açıklama beklediklerini söyleyen Kamçı, “Çocuk 4 yıl boyunca ortaokulda çalışıp çabalıyor ve ortalaması yüksek olmasına rağmen sırf yerleşkesinden dolayı nitelikli bir okul ve hatta hiçbir okula yerleştiremiyorsunuz. Bu çocuğun ve ailenin bir beklentisi var tabii ki öğrencilerin ve ailenin beklentisi var. Bu nedenle öğrenci hiçbir yere yerleşemediği zaman psikolojik olarak yıkılıyor. Şeklinde ifade etti. Birçok veli bu yüzden özel okullara yönelecek. Bu yüzden okullarda boşalma olabilir ama ben çözümün bu olacağına da inanmıyorum. Biz de Bakanlıktan net bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

Haber: Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.