Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun’da dükkanlar iflasın eşiğine geldi

Özel Haber

Doların birden yükselmesiyle birlikte esnafın durumundan bahseden Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “Döviz kurlarında bu yükseklik sadece boş dükkanlar görmemizi sağlamayacak. Bir müddet sonra kapanan kepenkler yani iflas eden dükkanlar göreceksiniz” dedi.

Samsun Haber - bahseden Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, doların birden yükselmesiyle birlikte esnafın durumundan bahsetti. Samsunhaber.com’un sorularını yanıtlayan Başkan Özman bir an önce bu ekonomik savaştan kurtulmamız gerektiğini söyledi.

“Kamuda çok fazla israf var”

Türkiye’de kamu sektöründe çok israf olduğunu söyleyen Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “Doların yükselmesi piyasaları durdurdu. Altın fiyatları da dolarla belirlendiği için altın fiyatlarındaki çok yükseklik devam ediyor. Dolardaki yükseliş altın fiyatlarına da çok fazla yansımış oldu. Bizim işlerimiz durma noktasına geldi. Doların yükselmesiyle artan fiyatlardan ötürü müşteriye ürün satamıyoruz. %40’lıkbir artış söz konusu. %40’lık artış daha önce altın fiyatlarında rastlanmamış bir durumdur. 1980 öncesindeki paramızın konvertibilite olmadığı dönemlerde, sabit karaborsa sistemindeyken bile böyle bir artış görülmemişti. Birkaç günde doların bu kadar çok yükselmesi Türkiye tarihinde ilk defa görüldü. Dolayısıyla bu fiyatlarda bize çok inandırıcı gelmiyor. Türkiye’nin iktisadi faaliyetlerinden bağımsız olduğu kanaatindeyim. Türkiye’de kamuda çok fazla israf var. B u israfın engellenmesi için yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekiyor”  diye konuştu.

“Ekonomik savaş içerisindeyiz”

Ekonomik bir savaş içerisinde olduğumuzu ifade eden Başkan Özman, “Asıl sebep Amerika’nın Türkiye üzerinde oynadığı kötü emellerdir. Kötü niyet neticesinde bir ekonomik savaş içerisindeyiz. Ekonomimizde kırılganlıklar olmasaydı dolar bu kadar yükselemezdi. Bu ekonomik savaştan başarılı bir şekilde çıkamazsak bugünkü noktadan çok daha kötü yerlere gidebilir. Döviz kurlarında bu yükseklik sadece boş dükkanlar görmemizi sağlamayacak. Bir müddet sonra kapanan kepenkler yani iflas eden dükkanlar göreceksiniz” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.