Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Otizmli Derin'e Çin işkencesi! Anne beyin kanaması geçirdi

Özel Haber

Samsun'da bir annenin, otizmli oğlu için verdiği mücadele yürek burktu. Yıllardır piyano ve bateri dersi alan, sınavda normal çocuklara sorulan sorulara cevap verebilen 15 yaşındaki otizmli Nihat Derin Koçoğlu iddialara göre otizmli ve benzeri hastalığı bulunan çocukları okula almamak için tüm yollara başvuran eğitimciler tarafından Güzel Sanatlar Lisesi'ne alınmadı. Verilen emek ve değerin hiçe sayılması karşısında otizmli çocuğun annesi Ayça Nedret Yüceer beyin kanaması geçirirken annenin verdiği mücadele takdir topladı.

15 yaşındaki Otizmli oğlu Nihat Derin için verdiği mücadeleyi beyin kanaması geçirdikten sonra Samsunhaber.com'a anlatan anne Ayça Nedret Yüceer şu ifadelere yer verdi:

Ben Ayça Nedret Yüceer, 15 yaşında Otizmli Nihat Derin Koçoğlu’nun annesiyim. 7 temmuz günü bir ciddi hayati bir rahatsızlık geçirdim Sebebi ise şu şekilde;

3 YILDIR PROFESYONEL EĞİTİM ALIYOR

Uzun bir süreç aslında fakat Nihat Derin müziğe aşırı ilgisi olan, piyano ve bateri çalıp, notalar çıkarıp çalabilen bir çocuk. 3 yıldır da profesyonel eğitim alıyor. 8 yıldır da kaynaştırma öğrencisi. 

OTİZMLİ ÖĞRENCİLERİ AYAK BAĞI OLARAK GÖRÜYORLAR

Samsun Güzel Sanatlar Lisesi Özel Çocuklar Kontenjanı için hazırlanıyor. Derin, ben, Derin’in babası, anneannesi ve Özel Eğitim (Gölge) öğretmeni sınav öncesi okula gittik. Derin’in heyecanını almak ve okulu tanımasını sağlamak için. Gittiğimiz gün Okul Müdürü İlyas Gülünay bu çocukların yerinin normal okullar olmadığını, gidecekleri kendi okulları olduğunu kendi ağzıyla Okul Baş Müdür Yardımcısı Gülcem Beyin, benim, Derin'in anneannesi ve gölge öğretmeni önünde dile getirdi. Hatta şu an ikinci sınıflarında okuyan çok iyi yeteneği olup resim çizen otizmli bir öğrencinin, ders içinde sesler çıkardığını söyleyip ve bu yıl da devam ederse gerekli yazışmaları yapıp yollayacağını ifade ediyor.

NORMAL SINAVDA BAŞARILI OLDU

Yetenek Sınavlarında Özel Çocuklar için ayrı bir sınav yapılması gerekirken Nihat Derin’e sınav esnasında Normal çocuklara yaptıkları türde sınava tabi tutuyorlar fakat Derin o sınavda da başarılı olup, sorulan sorulara cevap verebiliyor. 

'UĞRAŞAMAYIZ' DEYİP SINAVDAN BIRAKTILAR

Fakat okuldaki zihniyet Otizmli bir öğrenciyi eğitip, topluma kazandırmaktan, Okuldaki diğer normal öğrencileri duyarlı bir birey yapmaktan oldukça uzak bir zihniyete sahip. Sınav Komisyonundaki öğretmenler ‘’Bu çocukla okulda uğraşamayız’’ gibi laflar söyleyerek sınavdan 44 puan ile bırakıyorlar. Bu puan sebebiyle Derin'in diğer okullarda girebileceği sınav hakkında gasp etmişlerdir. 

MEB’e bağlı okul müdürleri, öğretmenleri, velileri ile yıllarca mücadele vermeye devam ederek yaşanan bu son adaletsizlik karşısında ciddi bir sağlık problemi yaşadım. Bu olaydan hemen sonra 7 Temmuz günü beyin kanaması geçirip, ameliyat oldum. Ameliyat sonrası ise vücudumda hasarlar kalmıştır. Şuan tedavi süreci ciddi ve olumlu seyretmesi için üstün bir çabaya ihtiyacım var. 

DERİN'İ OKULA ALMADILAR

Derin ise İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Okul Müdürünün kıskacında hakkettiği ve adaletli olması gereken Güzel Sanatlar Lisesine alınamamıştır.

Yavuz Selim Anadolu Lisesi’ne başvuru yapmış, kabul edilmiş fakat Atakum Rehberlik Araştırma Merkezinin değerlendiricileri 5 dakikalık değerlendirmeleri sonucunda Derin’in 8 senelik kaynaştırma hayatını hiçe sayarak Onun Zafer İş Uygulama Okulu’na gitmesinin uygun olacağını düşünmüşlerdir. KAYNAŞTIRMA raporunu vermek istememişlerdir. Fakat bilinen bir gerçek var ki Özel Eğitim Mevzuatlarında kaynaştırmanın önemi, sürekliliği vurgulanmaktadır.  

DİĞER ANNELERE UMUT OLACAKTIR

Samsun eğitim camiası kurumlarında liyakatsiz, bilinçsiz, özel eğitimin bilincinde ve önemine sahip olmayan kurum amirleri ve öğretmenleri ile doludur. Güzel Sanatlar Lisesi Okul Müdürlerinin ve öğretmenlerinin rant kapısı olmuştur, açılan okula öğrenci bulmak için raporları iptal edilir duruma gelmiştir. Bir annenin sağlığından olduğunu ve durumunun ciddi olduğunu bildikleri halde hassasiyetsiz, vicdansız davranmaya devam etmektedirler. Bugün canım pahasına verdiğim mücadelenin başarılı olması diğer annelere de umut olacaktır.

Haber: Sümeyye Gökyar 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.