Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

İmam Hatip Lisesini yazmak mecburi!

Özel Haber

Liselere Geçiş Sınavı tercihlerinin başlamasının ardından İmam Hatip ve Meslek Liselerinin tercih listesinde zorunlu yer almasıyla ilgili Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “İmam Hatip ve Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar” dedi.

Samsun haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercihlerinin başlamasının ardından İmam Hatip ve Meslek Liselerinin tercih listesinde zorunlu yer almasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  Başkan Kara, aynı zamanda bu uygulanan sistemin özel okullara yönlendirdiğini söyledi.

“Kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar”

LGS tercihinde öğrencilerin 3 ya da 5 tercih yapabileceğini söyleyen Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara,  “Kayıt alanı içerisinde öğrenci 3 ya da 5 tercih yapabiliyor. Öğrenci 5 tane tercih yapmak istiyorsa o zaman 4. Tercihine bir meslek lisesi ve 5.tercihinede imam hatip lisesi yazması gerekiyor. Eğer öğrenci sadece Anadolu Lisesi veya Fen Liselerini yazmak istiyorsa o zaman 3 tercih yapma hakkı var. Bunun nedeni ise öğrencileri bilerek İmam Hatip Lisesine göndermek. İmam Hatip ve Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar” diye konuştu.

“Öğrencilerin bu liselere zorla yönlendirilmesi doğru değil”

İmam Hatip, Meslek ve Endüstri Liselerine özendirmek için böyle bir sistemin uygulandığı ama yanlış olduğunu belirten Başkan Kara, “Öğrencileri sadece İmam Hatip Liselerine değil aynı zamanda Meslek Liselerine de özendirmeye çalışıyorlar. Meslek Liselerine başka türlü özendirilmesi gerekiyor. Ben gerçekten Meslek Liselerinin haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Samsun’daki Endüstri Meslek Lisesinin aynı şekilde proje okulu olmaması, okulun sınavla öğrenci almaması da büyük bir kayıptır. Meslek Liselerini özendirecek hiçbir adım atılmamıştır. Öğrenci Anadolu Lisesine gitmek istediği zaman bazı veliler Meslek Lisesini tercih ettiriyorlar ve bu da öğrenci için çok önemli bir durumdur. Çocuğun gönüllü gitmesi gerekirken zorla Meslek, Endüstri veya İmam Hatip Liselerine yönlendirilmesi doğru değildir” dedi.

“Öğrenci istemediği bir liseye gitmek zorunda kalıyor”

Öğrencilerin bu sistemle istemediği bir liseye gitmek zorunda kaldığını ifade eden Kara, “Sistem öğrenciyi zorla Meslek ve İmam Hatip Lisesine yönlendiriyor. Çocuğunun İmam Hatip veya Meslek Lisesine gitmesini istemeyen bazı veliler ise Özel Anadolu Liselerini tercih ediyorlar. Bu sistemin en büyük sorunu, öğrencileri yönlendirememesidir. Sistem doğru değil ama tüm sistemi de sınava endeksli devam ettiren önceki sınav sistemi de yanlıştı. Şuan ki sistem öğrencinin istediği bir liseye gitmesinin önünü kapatmış oldu. Öğrenci istediği bir Anadolu Lisesini tercih etse de yerleşemeyecek ve mecburen Meslek ya da İmam Hatip Liselerinden birine yerleşmek zorunda kalacak. Buradaki en büyük sıkıntı öğrencinin istemediği bir liseye gitmek zorunda kalmasıdır” şeklinde konuştu.

“Eğitim sisteminin çocukları özel okula yönlendirmesine neden olacak”

Aynı zamanda sistemin öğrencileri özel okullara yönlendirdiğini belirten Kara, “Liselere Geçiş Sınavı bu şekliyle yapılmamalıydı. Öğrencilerin alışık oldukları sınav sisteminin dışında bir sistem ve sorularla karşılaştılar. Dolayısıyla öğrenciler başarısızlıkla karşı karşıya kalınca hayal kırıklığı yaşadılar. Öğrencilerin bu başarısızlıklarının sonucunda da birçok veli çocuğunu özel okula gönderme tercihinde bulunacaklar. Aynı zamanda bu sistem eğitim sisteminin çocukları özel okula yönlendirmesine neden olacak” diye ifade etti.

Haber: Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.