Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ Samsun’da bulundu

Özel Haber

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü’nde yürütülen kazılarda ulaşılan buluntular sonucu, buradaki antik kentin Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ olduğu kesinleşti.

Samsun Haber – Kazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon önderliğinde Oymaağaç Mahallesi’ndeki höyükte 11 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Almanya, ABD, Avustralya ve Türkiye’den uzmanların katıldığı kazı çalışmalarında 27 tablet parçasına ulaşıldı.

Nerik’in girişini net olarak belirlemek için kazı çalışmalarının giriş bölümünde yoğunlaştıran kazı ekibi, kutsal Nerik suyunun bulunması yönünde de çalışmalarını sürdürüyor.

Konu hakkında turizm toplantısında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk, “Kazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon, yapılan kazıda Hititlerin tanrısı Nerik’in orada olduğunu ve bunu ilmi olarak ispat ettiklerini söylüyorlar. Kazı bittiği zaman Samsun ülke turizmine büyük katkı yapacağına inanılmaktadır” dedi.

2018 yılından sonra Almanya’nın kazıya destek vermeyeceğini ve kendilerinin destek vereceğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “Oymaağaç Nerik kazı çalışması tüm hızıyla sürüyor. Kazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon tarafından yürütülüyor. Bu zamana kadar bu kazı çalışmasına Alman hükümeti destek veriyordu. Muhtemelen 2018’den sonra destek vermeyecek. Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’da bu kazıyı devam ettirme sözü verdi. Gerekli olan ekonomik destekleri biz sağlayacağız. Bu kazı alanının girişindeki bir yere de karşılama ünitesi, sosyal tesis ve tanıtım ofisi olarak bir proje hazırlayacağız” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.