Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Hak arama kültürümüz yok

Özel Haber

Samsunhaber.com’u ziyareti sırasında Türkiye’de hak arama kültürünün olmadığını söyleyen Samsun Tüketiciyi Koruma (Tüko) Derneği  Atakum Şube Başkanı Haluk Karasu, “İnsanları bilinçlendirmenin yolu eğitimden geçiyor” dedi.

Samsun haber – Samsun Tüketiciyi Koruma (Tüko) Derneği  Atakum Şube Başkanı Haluk Karasu ve Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Kilis, Samsunhaber.com’u ziyaret etti. Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı ve Haber Müdürü Nevin Aydoğan ile birlikte sohbet eden Karasu, “Bizde hak arama kültürü yok. Herkes tüketici olarak hakkını biliyor ama hakkını aramak gibi bir müracaatı olmuyor. İnternetten müracaat ediyorlar ama reddediliyor çünkü müracaat etmek yetmiyor. Bunun da bazı formaliteleri var. Aldığı ürünün faturasını göstereceksin ki ne olduğu belli olsun. Derneğimizin amacı tüketiciyi bilinçlendirmektir. Derneğe üye olan ya da olmayan herkes yararlanabiliyor” diye ifade etti.

“Kanun çıkardılar ama daha kötü oldu”

6502 sayılı Tüketici Koruma Hakkında Kanunundan da bahseden Karasu, “Kamu kurumlarında ve okullarda eğitim, konferans ve seminerler yaparak insanları bu konuda mutlaka bilinçlendirmek gerekiyor. Bizim derneğimize gelen kişilere anlatıyor ve onları bilinçlendiriyoruz. İnsanları bilinçlendirmenin yolu eğitimden geçiyor. İlkokuldan başlanıp çocukları eğitmemiz gerekiyor. Tüketici hakları konusu o kadar çok geniş kapsamlı ki hatta tek bir ders olarak okutulabilir. İnsanlar haklarını aramayı bilecekler. Aldığı ürünün faturası, garanti belgesini kaybetmeyecek. İnsanlar önce bir ürün alırken kontrol etmeli. Ürünü alırken faturasını ve garanti belgesini alacak. Yasalardan kaynaklanan engeller var bu yüzden insanlarda da sonuç alma endişesi oluyor. 6502 sayılı Tüketici Koruma Hakkında Kanunu çıkardılar. Haklarını banka denetleme kuruluna verdi. Burada tüketici mağdur durumundadır. Düzeltelim diye bir kanun çıkardılar ama daha kötü oldu” şeklinde konuştu.

Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.