Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Fındık fiyatlarıyla ilgili son durum

Özel Haber

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, 2017 yılı fiyatlarına göre, 7.50-8.00 TL fındık fiyatlarının 10 TL üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Samsun Haber – Fındığın son zamanlarda çok gündemde olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, “Toplama ile ilgili günler belli oldu. Fındık fiyatları şuanda 7.50-8.00 TL civarında. Bu fiyatlar şuanda tatmin edici değil. Şimdiki fiyatlar maliyetine bir fiyattır. Fındığın bahçelenmesi, gübrelemesi, ilaçlaması ve işçisi var. Zaten 1 kilo fındığın hizmetine 6 TL gidiyor. Karadeniz bölgesinde fındığın şuandaki durumu vahim” dedi.

AŞIRI SICAKLAR FINDIĞI ETKİLEDİ

Artan sıcakların fındığı çok etkilediğini ifade eden Tütüncü, “Artan sıcaklardan dolayı şuanda bütün bahçelerimizde dallar kurumaya yöneldi. Fındık dökülmeye başladı. Tahmin edilen rekoltenin çok altında olacak. Fındık rekoltesini açıklayan kurumlar şokta kalacak. Çünkü fındık sıcaklardan dolayı dökülüyor. Fındık son 1-2 ay içerisinde yağmur görseydi, fındık güzel olacaktı ama yağmur yağmadı, sıcaklarda artıyor. Fındık şuanda dalda değil, yerde” diye konuştu.

FINDIK FİYATI 10 TL’NİN ÜZERİNDE OLMALI

Çiftçiyi rahatlatmak için fındık fiyatının 10 TL ve üzerinde olması gerektiğinin altını çizen Tütüncü, “Fındığın fiyatı 10 TL’nin üzerinde olan her fiyat çiftçiyi tatmin eder. Fındık piyasası açılırsa, çiftçi de beklemeden fındığını verebilir. Ama fındık şu anki fiyatlarda giderse, çiftçi hem hava şartlarından hem de fiyattan mağdur olacak. Zaten hava şartları aşırı sıcaklardan dolayı fındığı etkiliyor, bir de fiyat az olursa çiftçiyi etkiler. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yaptığımız araştırmalara göre 2017 yılında da fındık alımlarına devam ederse çiftçiye büyük bir nefes aldırırlar. Fiskobirlik Başkanı da sözünde durup peşin alım yaparsa, buda çiftçimize alternatif olur” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.