Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

“Belediyeler vatandaşa otopark borçludur”

Özel Haber

Otopark Yönetmeliğinde yapılan son değişikliği her daire için bir otoparkın zorunlu tutulması olumlu bulduklarını dile geriren İMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Öncü, “İmar yönetmeliklerinde olduğu gibi otopark yönetmeliklerinde de sıklıkla yapılan değişiklikleri doğru bulmuyoruz” diye eleştirdi.

Samsun Haber - Geçmiş dönem yönetmeliklerinde otopark ihtiyacının parsel içerisinde çözümlenmesinin  esas olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Öncü, “Parsel içerisinde yeteri kadar otopark yeri ayrılmıyor veya ayrılamıyorsa eksik kalan otopark bedelleri ilgili belediyenin otopark hesabına ödenir. Bu paralar amacı dışında kullanılamaz” dedi.

“Yapılanlar da ihtiyaca cevap vermemektedir”

Konuyla ilgilenen belediyeler bir km çapında bir alanda, topladığı paraları kullanarak otopark yapmak zorunda olduğu bilgisini veren Başkanı Cevat Öncü, “İfadeler olmasına rağmen, belediyelerin pek çoğu tamamına yakını tahsil ettikleri bu otopark bedellerine karşı gelecek sayı ve büyüklükte otopark yapmamaktadırlar. Yapılanlar da ihtiyaca cevap vermemektedir. Belediyeler, tahsil ettikleri bu bedelleri yönetmeliklere aykırı şekilde genel bütçelerine dahil ederek kullanmış ve kullanmaktadırlar. Bu bakımdan, geçmiş dönem yönetmeliklerine göre tahsil ettikleri otopark bedelleri karşılığında yeteri kadar otopark üretmeyen belediyeler vatandaşlarımıza otopark borçludur” diye konuştu.

“Otopark ve yeşil alan oluşturulabilir”

Başkan Öncü şöyle devam etti: “Sorunun özeline bakıldığında, kent merkezinin en yoğun bölgesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi, Ondokuzmayıs Lisesi, Ticaret Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesinin de içinde bulunduğu okullar bölgesindeki tarihi eser tescili bulunan yapıların korunarak, bu okulların uygun lokasyon ve ulaşım akslarında bulunan yeni bölgelere nakledilmeleri ile kazanılacak alanlara 2-3 katlı yeraltı otoparkı yapılması mümkündür. Üst bölgenin de kent parkı olarak düzenlenmesi ile bu alanda binlerce araçlık kapalı otopark üretilebilir. Böylelikle, kentimizin en yoğun otopark açığının bulunduğu bölgede bu ihtiyaç karşılanabileceği gibi, kent merkezinde çok güzel bir yeşil alan da oluşturulabilir”

Haber: Ekrem BİRCAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.