Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Başkan açıkladı! Samsun’da satışlar durdu

Özel Haber

Doların bir anda yükselmesinden sonra inşaat sektöründen bahseden İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, “Türkiye genelinde ve Samsun’da satış zaten yok ve satışların düzeleceğine dair beklenti de azalmış durumda” dedi.

Samsun Haber – İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, doların artışından sonra inşaat sektöründe gelinen durum hakkında Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

“Neden sadece yükselen dolar değildir”

Yükselen inşaat malzemesi fiyatlarının sadece dolarla ilgisi olmadığını ama doların da bir parça etkisi olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, “Doların hızlı yükselişinden sonra piyasa allak bullak oldu. Sektörün kötüye gitmesindeki neden sadece yükselen dolar değildir. Nispeten de bağlı olarak piyasada yükselmeyen neredeyse hiçbir inşaat malzemesi kalmadı. Bu ekonomik kırılganlıktan önce demir fiyatını baz alacak olursak aşağı yukarı bir tonu 2 binlerdeydi ama şuan 4 binleri aştı. Fiyatların nerede duracağı da belli değil. Doların ya da dövizin tek başına yükseliyor olması konut piyasasını olumlu etkileyebilir. Çünkü o para değerlendirildiğinde yeterli seviyeye ulaştığını düşünen insanlar daha az dolar karşılığı tutacağı için bozdurup gayrimenkul aldıkları geçmişte görülebilir. Piyasa koşullarından ve insanların önünü görememesinden kaynaklanan bir olumsuzluk var. Türkiye genelinde ve Samsun’da satış zaten yok ve satışların düzeleceğine dair beklentide zayıf durumdadır” şeklinde konuştu.

“Şu anda daha fazla kaygı içerisindeyiz”

Genel olarak piyasanın kötü olduğunu ve doların yükselmesiyle durumun daha da kötüye gittiğini söyleyen Başkan Öncü, “Piyasadaki inşaat malzemelerine yansımış olan fiyat artışları henüz konut fiyatlarına yansımadı. Bu alıcılar için bir avantaj olarak düşünülebilir. Ama yine de az da olsa fiyatlarda artış oldu. Bitmiş konutlarda yeniden faaliyet analizi yapılsa bugünkü fiyatlardan satılma gibi bir durum söz konusu olamaz. Samsun’da daha çok konut projeleri olduğu için o bölgedeki ev fiyatları daha yüksek durumda. Uzun süredir piyasa kötüydü artık daha da kötü oldu. Zaten bir belirsizlik ve kaygı içerisindeydik, şu anda bu daha fazlalaştı. Genel olarak baktığımızda alıcı ve satıcı bu durumdan memnun değil. Piyasayı hareketlendirecek bir takım formüller söylüyorlar ama ben bundan çok umutlu değilim” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.