Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Angustan kurban olur mu ?

Özel Haber

Uruguay’dan gelen angusların kurbanlık olarak kesilmesiyle ilgili Samsun İl Müftü Vekili Alaaddin Kırbıyık, “Kurban olacak hayvanda aranan şartlara baktığımızda hayvanı yetiştiren ülke veya şahıs ile ilgili herhangi bir şart söz konusu değildir ”dedi.

Samsun Haber – Geçtiğimiz günlerde Samsun Limanına Uruguay’dan 20 bin tane angus getirilmişti. Samsun İl Müftü Vekili Alaaddin Kırbıyık, Uruguay’dan Samsun Limanına gelen 20 bin angusun kurbanlık olarak kesilmesiyle ilgili Samsunhaber.com’un sorularını cevapladı.

“Gösterişli olması nedeniyle kurban edilebilir”

Müslüman olmayan bir ülkede yetiştirilen bir hayvanı kurban etmenin caiz olup olmadığı hakkında konuşan Kırbıyık, “Hangi hayvanlardan kurban olacağının şartları İslam hukukuna göre belirlenmiştir. Kurban Koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu sayılan yaş sınırını geçtiği halde süt dişlerini değiştirmeyen hayvanlar da kurban edilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Kurban olacak hayvanda aranan şartlara baktığımızda hayvanı yetiştiren ülke veya şahıs ile ilgili herhangi bir şart söz konusu değildir. Asıl olan hayvanda kurban olma şartlarının bulunmasıdır” diye konuştu.

“Pislikten temizlendikten sonra kurban kesilebilir”

Hayvanın İslam’a uygun kurban edilmesi ve yediği besinlerin önemli olduğunu belirten Kırbıyık, “Pislik yiyen hayvanlar temiz yiyeceklerle beslenerek temizlenmedikçe kurban olmaz. Hayvanların yediği besinler pislik özelliğini taşıyorsa o pislikten temizlendikten sonra kurban kesilebilir. Kurban edilen hayvanın etinin insan sağlığına zararlı olmaması önemlidir” şeklinde konuştu.

Müberra TAŞÇI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.