Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

İşçilere güzel haber süre kısalıyor

Gündem

İş Mahkemeleri kanun taslağında hazırlanan düzenlemeler çalışma hayatında önemli farklılıklar yaratacak. Ön plana çıkan düzenlemeler, arabuluculuk hizmeti ile zaman aşımı konuları.

Getirilmesi istenen yeni tasarıdaki arabuluculuk hizmeti iş yükünü azaltacak. Haksız yere işten çıkarmalar ve alacaklar konusu iş mahkemelerinin en çok uğraşı verdiği alanlar. 

Söz konusu yasa tasarısı ile çalışanların işi kolaylaşacak çözüm süreleri ise 3 ay gibi bir süreye kadar inecek. 

Sorun yaşandığında işçi ilk ne yapacak

Getirilecek düzenlemede peki süreç nasıl işleyecek? İşçi nasıl bir yol izleyecek? Örneğin bir işçi kıdem tazminatı, izin parası, mesai ücreti gibi durumlar söz konusu olduğunda önce arabulucuya başvuracak. Sonuç çıkmadığında mahkemenin yolu tutulacak. 

Önce arabuluculuk hizmetine başvurulacak

Arabuluculuk büroları özellikle işe iade davalarında ilk adım atılacak basamak olacak. Arabuluculuk hizmetinin olmadığı yerlerde çözüm sulh hukuk mahkemelerinde aranacak. Sorunların çözümü için ö görülen süre 3 ay. 

İş yoğunluğu en fazla iş mahkemelerinde

İş mahkemeleri, mevcut mahkemeler arasında yoğunluğu en fazla mahkemeler olarak görülüyor. İş mahkemelerinde 2014 yılında 42 bin 890 davaya bakıldı. Bir dosyanın çözüm süresi 14 aylık gibi bir zaman dilimi. 

Kaynak: Haber 7

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.