Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Fındık üreticileri dikkat! Sezonu boş geçirebilirsiniz

Gündem

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık üreticilerini uyardıda bulunuldu. Fındık bahçelerinde yoğun şekilde bulunan fındık kurdu ile ilgili müdürlükten mücadele uyarısı yapıldı.

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini uyardı. Geçtiğimiz senelerde fındıktan istenilen verimi alamayan çiftçilere fındık kurdu ile mücadele konusunda uyarı yapıldı.

Geçtiğimiz sezon Ordu'da yaşanan sel felaketi ve TMO'nun zamansız alım fiyatlarını açıklaması fındık üreticisinin belini bükmüştü. 2019 sezonundan umut olan fındık üreticilerinin, verimli sezon geçirmesi için fındık kurduna dikkat etmesi gerekiyor.

FINDIK BAHÇESİ NE ZAMAN İLAÇLANIR? 

Müdürlükten yapılan uyarıda, fındık üreticilerinin bahçelerini sıkça kontrol etmeleri gerektiği fındıkların ise yüzde 50'lik kısmının mercimek büyüklüğüne ulaştığında bahçenin ilaçlanması gerektiği belirtildi. 

MAYIS AYI İÇERİSİNDE YAPILMASI UYGUNDUR 

İlaçlı mücadeleye bu yıl sahil kolda 11 Mayıs, orta kolda 14 Mayıs ve yüksek kolda 18 Mayıs’ta başlanması ve en geç 10 gün içerisinde bitirilmesi önerilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin fındık kurdu düştüğünde ilaçlama yapılmalıdır.”

İLAÇLAMADA DOZ NASIL AYARLANIR

Açıklamada, ilaçlamada dekara verilen dozun motorlu sırt atomizörüyle 14-17 litre, motorlu pülverizatörlerle de 30 litre su ile karıştırılarak atılması tavsiye edilerek, ilaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılması gerektiği kaydedildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.