Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

2 bin 300 yıllık kalede kazı yapılıyor

Genel

Ordu'da yer alan ve Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı.

Ordu'da geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarda Türkiye’de tahtında oturan ilk Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Heykelin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Aynı zamanda buradaki kazı çalışmaları Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma özelliğini taşıyor.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yine Gazi Üniversitesinden 15’i arkeolog olmak üzere toplamda 35 kişi görev alıyor.

Kurul Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 35 kişilik personel ile 2018 yılı kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. 2016 yılında Kurul Kalesi hem bölge arkeolojisine, hem de Anadolu arkeolojisine önemli bir katkı sağladı. Özellikle bu bölgeden beklemediğimiz, şimdiye kadar benzeri Doğu Karadeniz bölgesinden çıkmayan mermerden yapılmış bir kibele heykeli bulduk. O, hem bilim camiasında, hem de kamuoyunda büyük bir yankı getirdi. Ümit ediyoruz ki yine benzer şekilde arkeolojiye katkı sağlayacak, eski Anadolu kültürlerine katkı sağlayacak, bu Doğu Karadeniz’in bilinmezliği içerisinden tekrar günümüze çıkacak eserler bekliyoruz” dedi.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.