Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Toki'den yeni konut projesi konut planı kimleri kapsayacak

Ekonomi

Dar ve orta gelirliye, kadınlara, gençlere ev fırsatı geliyor! TOKİ'den 500 bin yeni konut projesi hazırlığı! Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 12. Kalkınma Planı kapsamında 2028'in sonuna kadar 500 bin konut yapacak.

TOKİ'den 500 bin yeni konut hazırlığı! Barınma sorununu çözmek için kadınlar, gençler, dar ve orta gelirlileri kapsayacak toplu konut çalışmaları yürütülecek. 12. Kalkınma Planı kapsamında 2028'in sonuna kadar 500 bin konut inşa edilecek.

TOKİ'DEN 500 BİN KONUT PROJESİ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 12. Kalkınma Planı kapsamında 500 bin konut yapacak. 2024'ten 2028'in sonuna kadar inşa edilecek konutlarda dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik uygulamalar olacak.

Dar ve orta gelirlilere yönelik TOKİ tarafından 500 bine konut yapılması planlanıyor. Afet konutlarının yapımında afetzedelerin barınma ihtiyacını en kısa zamanda karşılayacak şekilde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat yeniden ele alınacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZ VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM'ye sunulan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'nda, kentsel dönüşüm, şehirleşme ve konut ile çevrenin korunmasıyla ilgili başlıklar da yer aldı.

Kalkınma Planı kapsamında, "Afet tehlikesi ve riski altındaki alanlarla bu alanların dışındaki riskli yapıların sağlıklı ve güvenli yaşamayı esas alacak şekilde dönüştürülmesine yönelik uygulamaları etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak" temel amaç olarak belirlendi.

Plana göre, kentsel dönüşümün şehir dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun, yerinde dönüşüm anlayışıyla farklı kentsel sorunlarla ortaya çıkan ihtiyaçlar gözetilecek ve farklı müdahale türlerini içerecek şekilde bütüncül yaklaşım geliştirilecek.

Kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilecek

DÖNÜŞÜM ALANLARI BELİRLENECEK

Yapı stoku ve kentsel altyapı niteliği, can ve mal kaybı açısından afet risk durumu, etkilenen nüfus büyüklüğü, toplumsal güçlükler, finansman gereksinimi gibi faktörler esas alınarak öncelikli dönüşüm alanları belirlenecek.

Plan kapsamında gayrimenkullerin gerçek değerleri tespit edilecek ve değer artışlarının kentsel dönüşümde finansman kaynağı olarak kullanılması sağlanacak.

Kentsel dönüşüm uygulamalarındaki anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme ulaştırılması için ihtisas mahkemeleri oluşturulacak.

TÜM TAPU İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMA ALINACAK

Kalkınma planı kapsamında kentsel dirençliliği artırmak ve olası riskleri azaltmaya ilişkin çalışmalar da yürütülecek. Bunun için 1/1000 ölçekli aktif fay haritaları hazırlanarak fay sakınım hattı belirlenecek.

Tüm illerde millet bahçesi çalışmaları sürdürülürken yerel yönetimlerin akıllı şehir uygulamalarında yerli ürünlerin kullanımı yaygınlaştırılacak.

Tüm tapu işlem belgeleri elektronik ortama aktarılacak ve işlemlerin elektronik ortamda takibi gerçekleştirilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.