Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Taşeron işçiler yetim bırakıldı! "Bizlere cevap veren yok"

Ekonomi

Yüzdelik dilimlere yönelik açılan davaların örnek dilekçelerini Maliye Bakanlığı'na sunan taşeronlara halen cevap gelmiş durumda değil. Kamu Taşeron İşçiler Birliği (KATİB) Kamu Denetim Kurumu Başkanlığına yüzdelik fark davası hakkında talepte bulundu. 

Kadroya geçmeden önce çalıştıkları kuruma asgari ücretin yüzde 10 ile yüzde 70'i arasında yüzdelik fark alan taşeronlar bu rakamın yüzde 4 + yüzde 4'e sabitlenmesi ile gelirlerinde büyük düşüşler yaşadı. Yaşanan gelişmeler neticesinde mahkemeye başvuran taşeronlar davayı kazandı. Emsal karar doğrultusunda taşeron işçiler Maliye Bakanlığı'na yüzdelik fark konusunda eski sisteme dönülmesi ve eksiklerinin giderilmesi konusunda dilekçelerini sundu. Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin dönüş sağlanmazken Kamu Taşeron İşçiler Birliği (KATİB) Kamu Denetim Kurumu Başkanlığına talepte bulundu. 

TAŞERON İŞÇİLER SAHİPSİZ BIRAKILDI

Konuya ilişkin KATİB tarafından sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"696 Sayılı K.H.K. ile taşeron şirketten 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler, kadroya geçmeden önce çalıştığı kuruma ve yaptığı işe göre asgari ücretin yüzde 10 ila yüzde 70 arasında fark alıyorlardı. Kadroya geçtikten sonra Yüksek Hakem Kurulu kararı ile aldıkları fark 3 yıl boyunca sade yüzde 4 + yüzde 4 zam uygulanmıştır. Buda işçilerin kazanılmış haklarının elinden alınmasına ve maddi olarak kayıplara neden olmuştur. Aile Çalışma ve sosyal hizmetler Bakanlığının bu konuda, maliye bakanlığına sorduğu ve bu saate kadar her hangi olumlu olumsuz bir cevabın verilmemesi de biz işçileri daha da endişe ye sevk etmiştir. Elimizde yüzdelik dilimler adına davaların açılması için örnek dilekçelerimiz hazır olup şuana kadar bu konuda maliye bakanlığının cevabını beklemekteyiz ama Artık sabrımız da kalmamış olup bir an önce bu konunun netliğe kavuşması adına siz değerli uzmanlarımızdan ve sayın Başkanımız Şeref MALKOÇ dan da yardım talep etmekteyiz.

696 Sayılı K.H.K. ile 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler; sendikalı oldukları halde Yüksek Hakem Kurulu Kararı gereğince hiçbir sendikal haktan faydalanamıyorlar. Anayasanın 6356 sayılı kanunu gereğince güvence altına alınan sendikal haklarının ellerinden alınması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla işçilerin aleyhine bir durum olmuştur.

696 sayılı k.h.k. ile 4/d sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler 1 Kasım 2020 tarihinde yeni bir sürprizle karşılaşmak istemiyor. Kurumlardaki asıl iş kolunda tescil edilmeleri gerekmekte olup bu konuda da sizlerin ilgili bakanlıklara tavsiyeye yazılarınız daha da çok önem arz etmektedir.

1 Kasım 2020 Tarihi itibariyle ,696 Sayılı K.H.K. ile 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler ile eski kadrolu işçi hakları eşitlenmelidir."

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.