Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

OMÜ'de taşeron krizi! Sendika emekçiler için 'hak' savaşı veriyor

Ekonomi

2018 yılında imzalanan sözleşme ile kadroya geçen OMÜ emekçileri için yeni sözleşme vakti geldi. Ancak yapılan görüşmelerde OMÜ işçilerin haklarını kısıtlamaya, ilave tediye ve diğer ikramiyelerde indirime gitmek isteyerek sözleşmeyi yokuşa sürüyor. Emekçilerin bağlı olduğu Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, OMÜ'ye karşı 'hak' mücadelesi veriyor.

Yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu şu ifadelere yer verdi:

KABUL EDİLEN MADDELER

Rektörlükte yapılan 3. oturum toplantımızda toplu iş sözleşme taslağımızın 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55 ve 56. maddeleri müzakere edilmiştir. Malesef sadece 39. madde ve 40.madde (işçilerin ücretleri her ayın 15 inde banka hesaplarına yatırılır) şeklinde, 42 a bendi ilave tediye ödemesi, 47.maddenin a bendi olduğu gibi, b bendi ise rektörlük binasında çalışan hastane personeli işçilerimize fiilen çalıştığı günler için sks yemek bedeli ödenir şeklinde kabul edilmiştir. 50. maddede ilk paragraf işçilerin servis kullanması kabul edilmiştir. 

OMÜ İLE ANLAŞMA SAĞLANAMIYOR

Diğer saydığımız maddelerin hiç birinde anlaşma sağlanamamıştır. Disiplin maddeleri olan 37. ve 38. maddede bile anlaşma sağlanamamıştır. Çünkü işverenin talebi işten çıkarma hariç diğer cezalarda disiplin kurulu toplanmasın diye bir talebi oldu ve tarafımızdan kabul görmedi. 

OMÜ İKRAMİYELERDE İNDİRİME GİTMEK İSTİYOR

Yapılan karşılıklı teklifler ise şu şekilde:

*Ücret maddelerinde ikramiyemizdeki 17 ve 18 günlük olan hakkımızı 30+30 talep ettik. Üniversitenin teklifi ise 7 ve 8 gün olmak üzere toplam 15 gün ve almış olduğumuz 100  TL'lik mali sorumluluk tazminatının sadece çok az bir kısım ödenmesini oldu. 

*Eğitim yardımını ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede okuyan öğrenciler olarak azaltarak ödemeyi teklif ettiler. 

*45. maddedeki; çalışılan yıllara göre kıdem zammı olan 5,50 olarak aldığımız ödemeyi 5,00 olarak teklif ettiler. 

*Sorumluluk tazminatını brüte çevirmeyi teklif ettiler. 51. maddedeki taleplerimizin hepsinin yarısını vermeyi teklif ettiler. 

*52. maddede sosyal yardım olarak şu anda aldığımız aylık 400 TL'yi 600 TL olarak talep ettik. Üniversitenin teklifi ise 250 TL oldu. 

*Bulaşıcı hastalıklar ve yıpranma tazminatı olarak olarak şu anda aldığımız brüt 400 TL'yi, net 600 TL olarak herkese uygulansın diye talep ettik, teklif olarak sadece enfeksiyon hastalıkları servisine verilsin ve ücret zammı olmasın teklifi geldi. 

*54. maddede gece dönemi farkı olarak kazanmış olduğumuz yüzde 25'lik saat ücreti farkını yüzde 10 olarak teklif ettiler. Hatta güvenlikçilere gece çalışması ödememesi için teklifte bulundular 

*55. maddede öğrenim durumuna göre tahsil yardımı maddesinin sözleşmede olmamasını teklif ettiler. 

*56.maddede 40 saatlik çalışmayı 45 saat olarak teklif ettiler. Sonuç olarak sözleşmeden kazanarak aldığınız haklardan dahi feragat ederek düşmemizi istiyorlar. Biz kesinlikle bu tekliflerin hiç birini kabul etmedik. 

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Önümüzdeki hafta Çarşamba tekrar oturum olacak. Şubat ayının 21'ine kadar oturumlar devam edecek. Bizim taleplerimiz belli makul bir şekilde herkesin insanca bir ücret alması için olan mücadelemiz devam edecek. Bu teklifler bizim için geçerli olmadığını biz kendilerine ilettik. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.