Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Kıdem tazminatı ortadan kalkıyor! 

Ekonomi

TBMM Başkanlığına sunulan torba yasada en çok konuşulan konulardan biri kıdem tazminatı oldu. Yasada kıdem tazminatına ilişkin yapılan düzenlemeler tepki çekerken kabul edilmesi durumunda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçileri için yapılacak sözleşmelerde kanunun öngördüğü sınırlamalar aranmayacak. 

GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPILDI 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu torba yasa konusunda açıklamasında, "Bu torba yasada en temel haklarımızın; kıdem tazminatının, emeklilik hakkımızın ortadan kaldırılması var" dedi. Bugüne kadar kıdem tazminatını hedef alan saldırıları püskürtmeyi başardıklarını söyleyen Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Bugün iktidar kendince uygun bir yol bulduğunu sanıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmek için kanunda belirli süreli iş sözleşmesi dediğimiz tamamen istisnai bir çalışma biçimini yaygınlaştırmayı hedefliyor" dedi.

KABUL EDİLMESİ İLE NELER DEĞİŞECEK? 

Planlanan düzenleme ile kıdem tazminatı için işverenin aylık ayırdığı primin bir kısmının fonda toplanması planlanıyor. Böylece işçilerin 11 günlük kıdemleri devlet fonuna aktarılırken, 19 günlük kıdemleri ise yine işveren sorumluluğunda olacak. Bu noktada en çok tartışılan kısım ise kıdem tazminatının fona ayrılan kısmının iş akdinin sonlanması ile alınamaması. Eğer düzenleme yürürlüğe girerse işten çıkarılan vatandaşlar kıdem tazminatlarının ilgili kısmını 60 yaşından önce alamayacak.

İŞE YENİ GİRECEKLERİ KAPSAMASI BEKLENİYOR

Düzenlemenin mevcut durumda çalışanları kapsaması beklenmezken, yeni işe girecek olanlar kıdem tazminatı düzenlemesinden etkilenecekler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.