Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Emekliye eşit zam formülü! Eşit zam nedir?

Ekonomi

Yapılan ekstra artışlarla birlikte emekli maaşları arasındaki makas azalırken, eşit zam formülü gündemde. Tasarı hayata geçerse SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları toplu sözleşme görüşmeleriyle belirlenecek.

Emekli maaşları arasındaki makası en aza indirgemek ve gelir düzeyini arttırmak için son yıllarda pek çok ekstra düzenleme yapan hükümet, emeklilerin yüzünü güldürdü. 2000 öncesi intibak, seyyanen artışlar ve promosyon bu düzenlemelerden bazıları.

Memur emeklilerinin zammı şu an ki sistemde memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. 9 milyon  SSK ve Bağ-Kur emeklisi ise her yılın ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranınca zam alıyor. SK ve Bağ-Kur emeklileri, “Madem aynı çatı altındayız, ayrı zamlar olmamalı. Tüm emekliler için toplu sözleşme yapılmalı” çağrısı yapıyor. Toplu sözleşmeyle birlikte maaşlarda iyileştirme yolunun da açılacağı tahmin ediliyor. 

ASGARİ MAAŞ SINIRI
Çok düşük maaş alan emeklilerin de rahat edebilmesi için geliştirilen bir diğer formül ise, emekli maaşlarının asgari ücretten az olmaması olacak. Bu formül gerçekleştirilirse eğer maaşlarda büyük oranda iyileştirme sağlanmış olacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.