Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Doğum Yapan Kadın Devletten Ne Kadar Para Alır?

Ekonomi

Doğum yapan kadınların çocuk başına bir seferlik alınan yardımdan tutun da emzirme ödeneğine kadar birçok hakkı bulunuyor. Devlet doğum yapan kadına ne kadar yardımda bulunuyor ve bu para ne zaman, nasıl alınır? Tüm bu soruların yanıtı haberimizn detaylarında.

Devletin annelere yapacağı maaş yardımları ne kadar? Doğum izni ne kadar? İş göremezlik raporu nasıl alınır?

Anneler doğum sonrası en az 4 bin TL değerinde parayı devletten alabiliyorlar. Posta Gazetesi’nin haberine göre asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı bir kadın 4099 TL iş göremezlik ödeneği alma hakkına sahip ve ödeme son üç ayda alınan ‘brüt ücret'e göre yapılıyor

Hamile bir kadın doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin kullanabilir. İstendiği takdirde doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda kalan 5 haftalık izin doğum sonrasına eklenerek doğum sonrasında 13 hafta izin kullanılabilir. İzin süresi için ise geçici iş göremezlik ödeneği alınır. Geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ‘90 gün sigorta primi' ödenmiş olması gerekir.

Buna göre asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alır ve ödeme son üç ayda alınan ‘brüt ücret'e göre yapılır. Aşağıdaki tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paraları belirtilmiştir ve ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılmakta.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.