Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Ayçiçek yağına 1 ayda yüzde 50 zam! 

Ekonomi

Ayçiçek yağı fiyatları 1 ay içerisinde yüzde 50 zam yapılarak 55-60 TL'den satılıyor. Bu durumun en büyük etkeni ise dışarıya bağlılık ve alışverişin dolar üzerinden yapılması olarak gözlemlendi. 

Ayçiçekte dışarıya olan bağlılık döviz kurunun değişmesiyle fiyatların artmasına neden oluyor. Eylül ayı başında 40-45 TL'den satılan 5 kilogramlık ayçiçek yağı 1 ay içerisinde yüzde 50 artış göstererek 55-60 TL'den satışa sunuluyor. 

1 MİLYAR DOLAR UÇTU GİTTİ

Yılda en az 1 milyar doların ayçiçek ithalatına gittiğini belirten Gaytancıoğlu, bu paranın çiftçilere verilmesi gerektiğini vurguladı. Gaytancıoğlu, “Yerli üreticiyi desteklemekten başka çare yok. İthalat maliyetini yerli üreticiye aktardığımızda yani ithalata ödediğimiz fiyatı yerli üreticiye verdiğimizde inanın sorun kendiliğinden çözülecek” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK PERİŞAN EDEBİLİR

Kuraklık ve pandemi nedeniyle ülkelerin stokçu politikalar yürütmesinin ayçiçek fiyatını artırdığını söyleyen Okan Gaytancıoğlu, döviz kurlarının artmasıyla da fiyatların iyice yükseldiğini belirtti. Gaytancıoğlu, “Üretebileceğiniz ürünlerde dışa bağımlılık sizi perişan edebilir. Ne gıda enflasyonunu dizginleyebilirsiniz, ne üreticinizi, ne de tüketicinizi memnun edersiniz. Memnun olanlar sade size ürün satanlardır” dedi.

Kaynak: Sözcü
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.