Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Asgari ücret ile ilgili açıklama dengeleri değiştirdi

Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, 2018 yılında işverene 100 TL'lik desteğin verilmeyeceğini açıklaması, zam görüşmeleri öncesinde dengeleri değiştirdi.

2018 asgari ücret zammı görüşmeleri başlıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, TBMM Plan be Bütçe Komisyonu'nda yaptığı 2 yıldır uygulanan çalışan başına 100 TL'lik asgari ücret desteğini sonlandıracakları ile ilgili yaptığı açıklama, zam pazarlıklarını da yakından ilgilendirecek. Ağbal'ın yapmış olduğu açıklama ile birlikte, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin maliyeti 100 TL arttı.


2018 yılında asgari ücretin kaç TL olacağı, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yapılacak görüşmenin ardından netleşecek. Çalışmaların Aralık ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor. 2017 yılında asgari ücretli bir çalışan 1.404 TL maaş alırken, bu çalışanın işverene maliyeti ise 2.088 TL.


Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak bir açıklama yapmış ve 100 TL’lik desteğin "sürdürülebilir istihdam" için gerekli olduğunu söylemişti. 


Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, "Geçici olarak bir defalığına getirmiştik" diyerek devamının olmayacağını söylemesiyle, işveren örgütlerinin bu talebi, masaya oturulmadan reddedilmiş oldu.


TÜRKİYE KOŞULLARI DİKKATE ALINMALI!

İşverenler, istihdam desteğinin yanı sıra, Türkiye’nin koşullarının da 2018 yılı asgari ücreti belirlenirken dikkate alınmasını istiyor. TİSK Başkanı Kudret Önen bu taleplerini "Önümüzdeki günlerde yapılacak 2018 yılı asgari ücret tespit çalışmalarında enflasyon tek belirleyici olmamalı, işsizlik oranları, verimlilik artışı, küresel, ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler, rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenler de dikkate alınmalıdır" sözleriyle ifade etmişti. Geçtiğimiz yıl asgari ücretin 1600 TL olması talebiyle oturan Türk-İş ise henüz yeni asgari ücret için talebini açıklamadı. Türk-İş yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, yeni asgari ücretle ilgili taleplerini netleştirmesi bekleniyor. Kulislerde ise 2018 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 7’in asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olabileceği konuşuluyor.


Kaynak: Hürriyet

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.