Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
2016-07-02 16:04:02

Bir Porsiyon Stres Kaç Kalori?

Dyt. Mustafa Tilekli

dyt.mtilekli@gmail.com 02 Temmuz 2016, 16:04

BİR PORSİYON STRES KAÇ KALORİ ?
               
                Diyet yaparken en çok merak ettiklerimiz arasında yediklerimizin kalorisi oluyor.  Almamız gereken kaloriyi geçtiğimizde nasıl dengelememiz gerektiği konusu, kafalarımızı kurcalayan soruların başında gelmektedir. Oysa yenilen gıdaların kalori miktarları fazla kiloların sebepleri arasında ilk sırada değildir.

                Hepimizin bildiği ancak uygulama konusunda hep göz ardı ettiğimiz bir etkidir stres. Çevremizde stresten kilo adlığını stresten kilo verdiğini veya stres yüzünden kilo veremediğini sürekli stresten dem vuran onlarca insana denk gelmişizdir. Bu kadar aşikar bir sebep çözüm konusunda neden hep askıda kalıyor olabilir? Stresin metabolizmada etkilemediği zerre kadar küçük bir yer dahi yok. Kilo verme konusunda dolaylı değil tamamen doğrudan etki göstermektedir. Buraya kadar her şey normal sonuçta bunu bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Peki kilo verme sürecinde stresi sıfırlamak mümkün mü? Hem kilo verirken hem de stres nasıl yönetilir?

                Stresi sıfırlamamız elbette mümkün değil ama zarar verebileceği seviyenin altına düşürmek mümkün. Günümüzde insanların büyük bir kısmını diyet düşüncesi bile strese sokmaya yetiyor. Bunun sebebi diyeti yanlış algılamamızdan kaynaklanıyor. Aç kalmak mahrum kalmak mutsuz olmak olarak görülen diyet haliyle beraberinde kişide stresi de arttırıyor. Artan stres kilo vermenin önüne bir set oluşturunca stres stresi doğurmuş oluyor. Diyet ve beslenmeyle bağımsız gelişen stres faktörlerini ortadan kaldırmak veya azaltmak için mutlaka bir psikolog yardımı alın. Diyetle ilgili gelişen stres ise genellikle insanların ‘ Şimdi bu diyeti ben ömür boyu devam mı ettireceğim?’ diye sordukları soruyla başlıyor. Diyet sanki bir kelepçeymiş gibi orda mahkum kalacakmış gibi düşünüyor. Bu düşüncedeki bir insanın metabolizması, mevcut kilosunu tabi ki kaybetmeyecektir. Çünkü metabolizmamız kendini korumaya canlılığını sürdürmeye programlanmıştır. Onu tehlikede hissettirmeniz bile kendini korumaya alması için yeterli sebeptir. Onu asla tehlikede olduğunu düşündürmemelisiniz. Emin olun fazladan taşıdığınız stres fazladan yediğiniz tatlıdan çok daha fazla kilo olarak dönmektedir. Bir porsiyon stres kaç kalori mi? Bırakın kalori hesabını bir kenara . Sürekli diyet düşünmek sürekli kalori hesabı yapmak en ufak bir düzen değişikliğinde kendini suçlamak başlıca hatalardan biridir. Bırakın alışkanlık olsun düzeniniz. Sabah dişinizi fırçalamak için geceden plan yapıyor musunuz? O halde diyet yapmak tıpkı bir diş fırçalamak gibi sizin için sıradan ve rutin olmalı. Burada rutin olmasından kastım elbette hep aynı gıdaları tüketmeniz değildir. Nitekim diyet yapmak alternatif üretme sanatıdır. Bunu başarmamanız için de en ufak bir sebep yok. Bakış açınızı değiştirmeye başlayın, her şeyin değiştiğini göreceksiniz.

Dyt. Mustafa TİLEKLİ
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.