banner388
banner390
banner410

Sigara küresel bir felakettir                                                                                                                                      

Sigaranın esiri olmayın, sigara sizin esiriniz olsun.                                                           

Bırakmak zor değil, yeter ki isteyin.                                                                                  

İnsanların sigarayı bırakma nedenleri arasında sağlık birinci sırayı almaktadır. Ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı alkol kullanmaya da başlamaktadırlar. Sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.

Sigara ölümcül bir alışkanlıktır. Ülkemizde sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları ölümlerinin toplamından beş kat daha fazladır.                                                            

Öncelikle kendinize bırakmak için bir tarih ve bir yol belirlemeniz gerekmektedir. Son yıllarda sigarayı bırakma konusunda hem toplumsal hem de idari bir çaba görülmekte ve sağlık kuruluşları bu konuda aktif destek sağlamaktadırlar. Birey ve toplum sağlığı için yapılabilecek en iyi şey rotayı belirleyip yola çıkmaktan başka bir şey değildir.

Son zamanlarda hepinizin dikkatini çekmiştir, artık birçok yerde sigara içmek yasaklandı, sigara içenler için hem içtikleri sigara hem de çalıştıkları ortamlardaki konumları bir eziyet haline geldi, bir bankada veya bir işyerinde ya da bir kafede sigara içenler dışarı çıkmak zorundalar, işin kötüsü kışın bu daha da büyük bir eziyet haline dönüşüyor.( Halbuki içmeseler bu sıkıntıyı da çekmezler)
Birçok işyeri eleman ararken bile sigara içmeyenleri tercih etmektedir. Bazı araba satıcıları ilanlarında hiç sigara içilmemiş ibaresini koyarak aracın değerini artırmaktadır. Artık sigaranın hayatımızdan silinmesi için bu tür adımları atmak sağlıklı bir nesil yetiştirmek açısından zorunlu olmaktadır.

Sigara bağımlılığı önlenebilir bir hastalıktır. Bu hastalığı önlemede en büyük etken ise sigarayı bırakma isteği ve iradesidir. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak her ne kadar güç olsa da imkânsız değildir.                                                                   

Sonuç; Sigarayla mücadele, çetin, ciddi engelleri olan çok zor bir süreçtir. Yüzyıllardır sigara satarak “bir taşla adeta 5 kuş vuran” dev sigara endüstrisi ve yandaşları kolay pes etmeyecektir. Sigara sömürücüleri, sigara satar para kazanır, tiryakileri hasta eder, ömür boyu kullanacakları ilaçları satar para kazanır, sigara bağımlısı hastalara hastane hizmeti verir para kazanır, sigara tiryakileri etraflarında başka tiryakiler oluşur. Özetle tiryakiler hep kaybederken o dev “yandaş” şirketler sürekli kazanır.
Mücadele zordur ama imkânsız değil. Bu günlere nerelerden geldiğimize bakarak ümit var olabiliriz.
Sağlık her şeyin başıdır. Sağlık olmadan hiçbir şey olmaz.                                                   

 Unutmayın sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatanda5508 2021-05-30 01:25:59

Tam tamına 20 sene içtim Ben bu sigarayı bırakamam diyordum Ve inanki uyusuturucu bagımlısı gibi bagımlıydım ama sonra baktım yokuş cıkamıyorum Baktım zorlanıyorum Biraktım 4ay oldu çıkamadığım yokusu İnan ki şimdi zorlanmadan çıkıyorum Bir anda Biraktım. İlk haftalar zorlandım terledim sınırlendım ama başardım ara sıra vuruyor kafama biraz kilo alıyorunuz arkadaşlar ama sonra iyi bir sporla veriyorsunuz bence birakın derim ben biraktıysam sizler haylı haylı birakırsınız