banner388

Sessiz dünyalara neşe geliyor

Samsun’da ‘Senin Engelin, Benim Arkadaşlığıma Engel Değil’ projesi işitme engeli bulunan çocukların sessiz dünyalarına neşe katıyor.

Sessiz dünyalara neşe geliyor

Samsun’da ‘Senin Engelin, Benim Arkadaşlığıma Engel Değil’ projesi işitme engeli bulunan çocukların sessiz dünyalarına neşe katıyor.

27 Nisan 2017 Perşembe 11:31
Sessiz dünyalara neşe geliyor

Samsun Haber - Samsun’un Atakum ilçesinde Kültür Çocuk Anaokulu, Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Maarif Hareketler Projesi’ kapsamında yürüttüğü ‘Senin Engelin, Benim Arkadaşlığıma Engel Değil’ projesi çocuklarda işitme engeli bulunan çocukları kabullenebilme amaçlı bu projeyi gerçekleştiriyor. Gerçekleştirilen bu proje Samsun’da bir ilk olma özelliği de taşıyor.

“Onlar Bizi Daha İyi Duyacaklar”

Samsun, Kültür Çocuk Anaokulu kurumu yöneticisi Melek Aydın Evcimen, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Maarif Hareketler Projesi adı altında bu ortaklığı gerçekleştirdiklerinin bilgisini vererek; “Okul toplantımızda karar verip bu güzel projeye imza attık. Bu projenin Samsun’da bir ilk olmasının bizim açımızdan çok ayrı bir yeri var. Aslında buradaki asıl amaçlardan bir tanesi küçük yaştaki çocuklara empati kurabilmeyi öğretmek. Bu olguyu kişisel dünyalarına şimdiden aşılıyoruz. İşaret diliyle işitme engeli bulunan çocuklarla gelecek zaman içerisinde iletişime geçebilip anlaşabilecekler. Hatta okulumuzda İngilizce derslerimizi geçmiş dönemlerde siyahi bir arkadaşla yürüttük. Bunları yapmamızdaki asıl amaç, Senin engelin, benim arkadaşlığıma engel değil projesinde ki gibi, çocuklara din, dil, ırk ayrımının olmaması gerektiğini de küçük yaşta aşılayabilmek” dedi

“Engelli Çocuklardan Korkmadan Onlarla Anlaşabilecekler”

Senin Engelin, Benim Arkadaşlığıma Engel Değil projesinin diğer projelerden tamamen farklı bir proje olduğunu, Samsun Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü desteğinin Maarif hareketler Projesi kapsamında yürütüldüğünü bildiren kurum yöneticisi Melek Aydın Evcimen: “Biz projeyi başlattığımız günden bu güne çocuklarımız öğretmenleri sınıfa geldiğinde hiç ses çıkartmıyor sadece işaret diliyle anlaşma sağlanarak merhaba diyorlar. İşitme engeli bulunan bir çocukla tanıştırdık. Engeli bulunan çocuktan korkmaları yerine onun dünyasına girip onun hislerini paylaşmalarını sağlıyoruz. Bunun sorucunda engeli olmayan çocukların işitme engeli bulunan çocuğu kabullenebildiğini gözlemledik. Bu tarz yani işitme engeli bulunan çocukların sadece derneklerde arkadaşı var. Onlar kendilerine ait derneklere gittiklerinde sadece kendileri gibi arkadaşları oluyor. Bu kısıtlı bir arkadaşlık oluyor. Biz, aynı zamanda ülke olarak da işitme engeli bulunan çocuklara ayrı bir ilgi duyuyoruz. Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğinde de olan bu projeyi severek ve sahip çıkarak uyguluyoruz. Meyvesini de topluyoruz. Kurumumuzun asıl amacını yinelemek istiyorum: Asıl amacımız, işitme engelleri bulunan çocukları topluma kazandırmak ve onların sessiz dünyasını anlayabilmektir. Gelecek yıllarda engeli olmayan çocuklarım İşitme engeli bulunan çocukları daha iyi anlayacak. Projelerin üstüne her yıl bir yeni proje ekleyeceğiz” diye konuştu.

  

Ekrem BİRCAN  

Son Güncelleme: 27.04.2017 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.