banner388

Samsunlu Semer Ustası Zor Günler Geçiriyor

Günümüz şartlarında yerini araçların aldığı at ve eşek kullanımı bir mesleğin de sonunu getirdi.

Samsunlu Semer Ustası Zor Günler Geçiriyor

Günümüz şartlarında yerini araçların aldığı at ve eşek kullanımı bir mesleğin de sonunu getirdi.

21 Kasım 2016 Pazartesi 09:31
Samsunlu Semer Ustası Zor Günler Geçiriyor

Özellikle son dönemlerde yaşanan teknolojik gelişmeler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan semercilik mesleğinin Samsun’da ki son temsilcilerinden biri olan Seyfettin Onaran(76), mesleği gereği semerleri satamaz oldu. Neredeyse tüm yaşamını mesleğine adayan Seyfettin Onaran, ürettiği ürünleri satamamasına rağmen mesleğinden vazgeçecek değil. Günde 1 adet semer yapan Onaran, ürünlerinin dekoratif olarak da tercih edildiğini ifade etti. Semer ustası hakkında konuşan eski arkadaşları Onaran’ın işine çok bağlı bir usta olduğunu belirtti.

"Mesleğimi yapmadan duramıyorum"
Bu işi babasından öğrendiğini ifade eden Seyfettin Onaran, "Küçük yaşlarda bu işe başladım. Askerlik döneminden sonra iyice bu işe kendimi verdim ve usta oldum. Bu zamana kadar semercilik mesleği iyiydi ama artık bu iş sonlarını yaşıyor. Geçimimi bu işten kazandım. 4 çocuğum var. Hepsi emekli oldu. Araçların sayısı bu işi bitirdi. Artık kimse köylerde de at eşek bakmıyor. Çocuklarım bana 'bu işi artık bırak' diye baskı yapıyorlar ama ben bu işi yapmaktan vazgeçemiyorum. Samsun’da bu iş ile uğraşan üç kişiydik sadece ben kaldım. Önceden günde bir semer yapardım. Küçük semerlerin fiyatı 150 lira büyük boy semer fiyatı 200 lira. Elimde çok fazlaca semer kaldı. Alan olursa satacağım" şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 22.11.2016 17:24
Anahtar Kelimeler:
SamsunSemer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şafak Erdem 2017-12-26 01:56:27

Merhabalar ben semer yaptıracağımda yapan kaldımı bana adresini veya tel numarasını verebilirmisiniz.