banner388
banner390
banner410
banner408

Samsunlu Sanatçı Atık Şişeleri Sanat Eserine Dönüştürdü

Yaklaşık 36 yıldır atık eşyaları toplayarak rölyef çalışması yapan 53 yaşındaki Temel Samangül, çöpten toplattığı şişelere yöresel işlemeler uyguluyor.

banner269

Samsunlu Sanatçı Atık Şişeleri Sanat Eserine Dönüştürdü

Yaklaşık 36 yıldır atık eşyaları toplayarak rölyef çalışması yapan 53 yaşındaki Temel Samangül, çöpten toplattığı şişelere yöresel işlemeler uyguluyor.

13 Ocak 2017 Cuma 11:57
Samsunlu Sanatçı Atık Şişeleri Sanat Eserine Dönüştürdü
Samsun Haber- Samsun'da heykel ve seramik sanatçısı Temel Samangül, çöpten topladığı atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor.

36 yıldır atık eşyaları toplayarak rölyef çalışması yapan 53 yaşındaki Temel Samangül, çöpten toplattığı şişelere yöresel işlemeler uyguluyor. Heykel sanatçısı, yaptığı çalışmaları Türkiye’nin çeşitli turistik bölgelerine göndererek bu işten kazanç sağlıyor. Atık eşyaları süs eşyalarına dönüştürerek geri dönüşüm vazifesi yaptığını belirten sanatçı Samangül, "Kullandığımız ya da atık şişeler gibi kırılan, zarar gören tabak ve bardakların üzerinde rölyef çalışıyorum. Onları sanat eseri haline getiriyorum. Atık şişeleri sanat eseri dönüştürünce bu hem bana hem de ülkeme döviz olarak katkı sağlıyor.


TANESİ 1 LİRA
Atık şişeleri temizlik işçilerine parayla toplatıyorum. Tanesini 1 liradan alıyorum. Soda şişelerini ise yolda yürüdüğünüzde binlercesiyle karşılaşıyorsunuz. Bence atılan her şişe bir sanat eseri ve dövizdir. Toplanan şişelerin temizliği yapılıyor. Temizlik işleminin ardından hangi yöreye satılacaksa ona uygun rölyefler yapılıp, o bölgede satışa sunuluyor.

Eserlere çok büyük bir ilgi var. Çünkü atık bir eşyanın sanat eserine dönüştürülmesi hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bir zaman önce çöpte duran şişeler yapılan işlemin ardından evin en güzel yerinde sergilenmek için bulunuyor. Bundan daha güzel bir şey yok"
dedi.


"Biz çirkini güzelleştiririz, güzeli de kalıcı hale getiririz"

Atık şişelerin sanat eserine dönüşmesinin çok zorlu bir işlem olduğunun altını çizen Samangül, "Atık şişelerden ören yerlerinin eserlerini yapıyorum. Şişeler ilk geldiğinde temizliği yapılıyor. Bu biraz zaman alıyor. Ondan sonra şişenin boyutuna göre ve rölyefin hacmine göre hazırlık yapılıyor. Bu hazırlığın ardından şişe fırınlamaya gidiyor. Biz heykeltıraşların bir esprisi var. Biz çirkini güzelleştiririz, güzeli de kalıcı hale getiririz. Bu şişeleri kırılmadığı takdirde binlerce yıl saklanabilen bir eser haline getiriyoruz. Başka birisin atığı, bir başkanın evinden binlerce yıl sanat eseri olarak kalabilir. Bu işin de en güzel tarafı budur" diye konuştu.

Temel Samangül, atık şişelerin haricinde rölyef, ahşap, kabartma ve değişik süs eşyaları da yapıyor.
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunşişe
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 2017-01-13 19:44:00

Temel samangulun atolye teshir yere neresi acaba urunleri inceleyip almak istiyoruz yeri hakkinda bilgi lutfen