banner388

Samsun'u Perişan Eden Kesinti Hakkında SAMGAZ'dan Açıklama

SAMGAZ'dan Samsun'da yaşanan doğal gaz kesinti ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı.

Samsun'u Perişan Eden Kesinti Hakkında SAMGAZ'dan Açıklama

SAMGAZ'dan Samsun'da yaşanan doğal gaz kesinti ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı.

15 Şubat 2017 Çarşamba 13:59
Samsun'u Perişan Eden Kesinti Hakkında SAMGAZ'dan Açıklama

İşte o açıklama:

"11.02.2017 Cumartesi 03.26 sularında 187 Doğal Gaz Acil İhbar Hattına gelen ihbar ile 03.33 saati itibariyle bölgeye intikal eden SAMGAZ acil ekiplerimiz, Samsun’a doğal gaz arzı sağlayan 20 inch çaplı çelik ana dağıtım hattına, bölgede yol çalışması yapan Karayolları Bölge Müdürlüğüne bağlı inşaat şirketi tarafından hasar verildiğini ve kontrolsüz gaz çıkışı olduğunu tespit etmiş, ivedilikle çevre emniyetini almıştır.

Bölgede çalışmalarına başlayan bakım ekiplerimiz tarafından, çelik ana hat üzerinde; hasarın önünde ve arkasındaki hat vanaları kapatılarak, hasarın giderilmesine yönelik işlemler için çelik hat boşaltılmaya başlanmıştır. 

Zorlu çevre ve atmosfer şartları altında sürdürülen çalışmalar neticesinde, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak hat içi %0 LEL seviyesinde tamamen doğal gazdan arındırılma zorunluluğu sebebiyle, aynı gün 20.00 saati itibariyle hasarlı bölgenin kesme ve kaynaklı birleştirme işlemlerine İtfaiye ekipleri nezaretinde başlanmıştır. Hattın kaynak işlemine müsait hale getirilmesi işlemleri doğal gazdan arındırılması gerekliliğine binaen uzun sürede gerçekleştirilmiştir. 

Doğal gaz hasarlarının; diğer alt yapı hizmetlerinden farkı, hasarlı bölgeye vanaları kapatır kapatmaz anında müdahale yapılamamasıdır. Müdahale için, hattın gazdan tamamen arındırılması gerekmekte olup; bu arındırma süreci, hattın uzunluğu, basıncı ve hasar noktasının geometrisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Hasar tamir edildikten sonraki süreçte de yine aynı şekilde boru tekrar gaz ile doldurulurken, boru içindeki hava gaz karışımının patlama oranına gelmeyecek şekilde kontrollü yapılması zorunluluk arz etmektedir. Aksi halde doldurma esnasında patlama oranını yakalayan hava gaz karışımı, boru içindeki sürtünmeden kaynaklı ısınma nedeniyle patlamaya sebebiyet verebilmektedir. 

Bu bağlamda hat doldurulması da son derece dikkat gerektiren bir operasyon sürecidir. Ayrıca doldurulmuş hattın bu sefer tam tersi olarak havadan tamamen arındırılma süreci başlamaktadır. Bu süreçlerin tamamı birlikte değerlendirildiğinde doğal gaz hasarlarında operasyon süreleri uzun olabilmektedir. 

Söz konusu hasarla ilgili bir yandan teknik personellerimiz çalışırken diğer yandan idari personellerimiz tarafından tüm kurum ve kuruluşlara faks ile; konut abonelerine de SMS ile bilgilendirme yapılmıştır. Aynı zamanda internet sitemiz üzerinden de anlık bilgilendirme sürekli olarak gerçekleştirilmiştir. 

Bakım ekiplerimizce yürütülen hasar onarım işlemlerine paralel olarak işletme ekiplerimiz tarafından da gaz kesintisi yaşayan aboneler, coğrafi bilgi sistemi üzerinden tespit edilmiştir. Hasar onarımını müteakip, şebekeye doğal gaz arzı sonrası ekip hareket planları ve araç organizasyonları yapılmıştır. Bu organizasyonla saha ekiplerimiz, öncelikli olarak hastane, okul ve yurtlardan başlamak üzere abonelere yönlendirilmiştir.

Operasyon süresince; 29.175 adet binada doğal gaz kesintisi olmuş ve bu binalarda mukim yaklaşık 155.360 adet abonemiz belirli sürelerde etkilenmiştir.


Çağrı merkezimizde 7.867 adet ihbar telefonu değerlendirilmiş ayrıca abonelerimiz SMS ile bilgilendirilmiştir. Bilgi kirliliğini önlemek ve yanıltıcı haberlerin önüne geçmek amacıyla resmi internet sitemizde konu ile ilgili bilgiler yayınlanmış; gelişmeler, sitemizdeki haberler ile paylaşılmıştır. Buna rağmen bazı haber ve manşetlerin, net bilgi almadan kamuoyuyla paylaşılmış olduğu, vatandaşımızın da süreci farklı algılamasına sebebiyet verdiği üzülerek müşahede edilmiştir.

Sonuç olarak; 13.02.2017 Pazartesi 21.00 sularında, gaz yokluğuna dair alınan son ihbarlar ile operasyon tamamlanmış olup; normal işletme sürecine geçilmiştir.

Alt ve üst yapı çalışmaları esnasında doğal gaz hatlarının mevcut olduğu alanlarda ki bu güzergahlar, uyarı levhaları ile belirlenmektedir; çalışmaların, denetimimiz altında sürdürülmesi, şehir genelinde çalışma yapacak kişi, kurum ya da kuruluşların bu düzene riayet etmelerinin gerekliliği, doğal gaz altyapısındaki hasarların ağır sorumluluklar taşıdığı, alt ve üst yapı çalışmalarından kaynaklanan kaza, yangın, patlama, yaralanma, hasar görme ve ölümlü kazalardan çalışma yapan ekipler ve bu ekiplerin koordinasyon ve yönlendirmelerinden sorumlu çalışma talimatını veren yöneticilerin mesul olduğu şirketimiz tarafından her fırsatta dile getirilmektedir.

Şehir genelinde herhangi bir kazı çalışması yapılacak ise mutlaka 444 1187 numaralı Çağrı Merkezimiz aranarak nezaretçi talep edilmesi, acil durumlar için ise 187 Acil İhbar Hattının aranması, bu tarz durumlar ile karşı karşıya kalmamak adına önem arz etmektedir.

Bu süreçte; desteklerini esirgemeyen Sn.Valimize, İl Milli Eğitim Özel Büro Şube Müdürlüğüne,  BOTAŞ Samsun Şube Müdürlüğüne, Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Müdürlüğüne, AY-KA Enerji Ltd.Şti.ne, Yetkili Mühendislik Firmalarımıza, Akmercan Delta Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.ye, Tez Oksijen Sanayi ve Ticaret A.Ş.ne, destek vermek üzere ekip hazırlıkları ile arayan Çorumgaz Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.ye, Aksa Ordu Giresun Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.ye, Kargaz Kars Ardahan Doğal Gaz Dağıtım Ltd.Şti.ne, Enerya Enerji A.Ş.ne, GAZBİR; Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği ve GAZMER; Doğal Gaz ve Enerji Eğitim Ltd. Şti.ne ve özverili çalışmalarını esirgemeyen personellerimize şükranlarımızı sunar, işbirliklerinden dolayı tüm resmi kurum ve kuruluşlarımız ile abonelerimize teşekkür ederiz. 

Bu vesile ile tüm Samsun halkına bir kez daha geçmiş olsun temennilerimizi saygıyla arz ederiz."

Son Güncelleme: 16.02.2017 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.