banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da 'Gıda Kontrolörü Eğitimi' 84 Adayın Katılımıyla Başladı

Samsun’un İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenmiş olan 'Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi' Samsun, başta olmak üzere 84 adayın katılım sağlaması ile başladı.

banner269

Samsun'da 'Gıda Kontrolörü Eğitimi' 84 Adayın Katılımıyla Başladı

Samsun’un İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenmiş olan 'Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi' Samsun, başta olmak üzere 84 adayın katılım sağlaması ile başladı.

03 Ekim 2016 Pazartesi 11:39
Samsun'da 'Gıda Kontrolörü Eğitimi' 84 Adayın Katılımıyla Başladı

Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce; 3 Ekim 2016 ile 7 Ekim 2016 tarihleri aralığında 'Kontrol Görevlisi Eğitimi' düzenlenmekte. Atakum’da bir otelde başlatılmış olan Gıda Kontrolü Görevlisi Eğitimi'nin açılışında; Samsun’un İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, şube müdürü ile Tokat, Rize, Sinop, Bartın birde Zonguldak ilinden gelen toplamda 84 görevli adayı katılım sağladı. Bir hafta süre boyunca devam edecek olan ve çeşitli eğitimler alacak olan kursiyerlere, eğitimin sonunda sertifikaları verilecek.



"Gıda güvenliğinin bir tek kontrolörler eli ile yürütülmesi mümkün değil!"

Açılışta bir konuşma yapmış olan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, "Gıda güvenliği, bilindiği gibi son senelerde bütün ülkeler açısından, halk sağlığı ve ekonomik boyutu sebebi ile önemi artan ve toplumsal bir konu haline gelmiştir. Gıda kaynaklı olumsuzluğun ortaya çıkması sağlık, ekonomik ve aynı zamanda sosyal açıdan toplumları etkilemekte. Şehirleşmenin artmasıyla gıda üretimi ve tüketim sürecindeki köklü değişkenlik ve gıda kaynaklarında yaşanan değişimler, gıda zincirinin uzamasına, yeni tehlikelerin çıkmasına ya da var olan tehlikelerin tekrardan şiddetinin artmasına yol açmaktadır. Bu sebeple, gerek sağlık gerekse ekonomik olarak toplum refahının sağlanması amacı ile gıda güvenliği yaklaşımı bütün ülkelerde uygulanması gereken sistemlerden birisidir. Gıda güvenliği konusu ülkemizde senelerdir çok başlı bir şekilde devam etmektedir. Bu sebeple, gıda hizmetlerinin daha fazla etkin ve verimli olarak yürümesi amacı ile uyumlu bir yaklaşım ile hazırlanmış olan '5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun', 27 Mayıs 2004 tarihinde yasalaştırılmıştır.  Böylece yetki, sorumluluk ve imkanın Bakanlık bünyesinde tek bir elde toparlanması sağlandı. Ülkede 13 Haziran 2010 tarihi ile 27610 sayılı resmi gazetede yayımlanmış olan 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu' çerçevesinde ülkemizde gıda güvenliği konusu ile gereksinimleri zorunlu hale geldi. Bugün gıda sanayi ve gıda ticaretinde yaşanmış olan hızlı gelişmeler ve değişim ile gıda maddesinin üretim tekniklerinin gelişmelerine paralel olarak ürün formülasyonu ile ürünlerin çeşitliliğinde artışlar yaşanmakta; fakat gıda maddesinin tüketici sağlığına zarar vermeyip nitelikte güvenli bir şekilde üretilmesi zorunlu ve bu amaca yönelik yürürlükte mevzuatın uygulanması hususuna gidilerek önem kazanmaktadır. Kanunun adı çok dikkat çekicidir.  Gıda ve Yem Kanunu bu 'tarlalardan sofraya' anlamını ifade eden, gıda üretiminin bütün aşamalarını da içinde barındırmakta olan bir ifadedir. Gıda güvenliğinin bir tek kontrolörler eli ile yürütülmesi mümkün değil. Bana göre önemli olmakla beraber en son halkadır. Gıda güvenliği ile ilgili olarak, eğitim en başta olmak üzere çok fazla araç kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra iyi tarım, organik tarım, entegre kontrollü ürünler yönetimi, Kontrollü örtüaltı programı, hayvan sağlığı, biyolojik mücadele, GDO kontrolü, ithalat kontrolü, gübre denetimleri, bitki ve hayvan sağlığı ilacının ruhsatlandırılması, yem denetimi ve diğer tüm  bakanlığımız çalışmaları güvenli gıda yönetimlerinin bir parçasıdır. Görevimizin ilk maddesi, ülkenin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olmuş olan güvenli gıda ve tarım ürünlerine erişebilirliği sağlamaktır" dedi.

Son Güncelleme: 14.10.2016 13:52
Anahtar Kelimeler:
AtakumSamsunTarım
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.