banner388

Çakır: “Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor”

Dünya pazarında coğrafi ürünler pazarı yaklaşık 200 milyar dolar civarında seyrederken, Türkiye’de de bu pazarın büyüklüğü dikkate alınarak ürün ve alıcıların buluşması amacıyla Ankara’da fuar, çalıştay ve konferanslar düzenlenecek.

Çakır: “Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor”

Dünya pazarında coğrafi ürünler pazarı yaklaşık 200 milyar dolar civarında seyrederken, Türkiye’de de bu pazarın büyüklüğü dikkate alınarak ürün ve alıcıların buluşması amacıyla Ankara’da fuar, çalıştay ve konferanslar düzenlenecek.

20 Şubat 2017 Pazartesi 18:19
Çakır: “Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor”

Samsun Haber- 28-29 Nisan tarihleri arasında “Coğrafi İşaretli ürünler Zirvesi”nin ATO Congresium’da gerçekleştirileceğini belirten Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, Türkiye’de halen 200 civarında coğrafi işaretli ürün bulunduğuna işaret ederek, Samsun’un da simit ve Çarşamba kasketi gibi ürünleri ile bu listede yer aldığını vurguladı.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması ve ticarileşmesine zemin hazırlayacağının altını çizen Çakır, “Ülkemizin dört bir yanından gelecek olan ürünlerin hepsini alıcılar ve halkımız bir arada görecektir. Coğrafi işaretli ürünler arasında Çarşamba kasketi, Samsun simiti, Bafra pidesi gibi ürünlerimiz de yer alacak. Kentimizin de bu zirvede layıkıyla temsil edilmesi için çalışacağız Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, 2 bin 500’ün üzerinde tescil alabilecek ürün varken, 200 civarında ürünün coğrafi işaretli olması çok az” dedi.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin ülkemizde ilk kez gerçekleştirileceğine de dikkat çeken Çakır, “Burada ürünlerimiz için de yeni pazarlar açılacaktır. Dünyada artık coğrafi işaretli ürünler pazarı hızla gelişmekte, tüketicilerin standart ürünlerden ziyade ayırt edici özelliklere sahip yerel ürünleri tercih etmektedir. Bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler ‘coğrafi işaret’ olarak adlandırılıyor. Coğrafi işaretler konusu, üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem arz etmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerin diğer sınai mülkiyet haklarından üstünlüğü tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü birden koruması ve yerel özelliklerinden dolayı bir yöreye, bölgeye, ülkeye ait anonim ürünler olması dolayısı ile gelecek nesillere de önemli bir miras bırakılmış olacaktır. Çünkü o yöre halkının menfaatleri de gelecek nesiller boyunca korunmuş olacaktır” diye konuştu

Bugün 600’ün üzerinde tescilli coğrafi işaretli ürünün, Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar Euro kazandırdığını, 500’ün üzerinde coğrafi işaret taşıyan ürünün İtalya ekonomisine 12 milyar Euro’nun üzerinde gelir getirdiğini ifade eden Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “AB ülkelerinin 5 binin üzerindeki coğrafi işaretli ürünü, 54.3 milyar Euroluk bir pazar değeri taşımaktadır. AB ülkelerinden dünyaya ihraç edilen işlenmiş ürünlerin yüzde 70’inin de coğrafi işaretli ürün olduğu tahmin etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Gökhan İçkilli

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.