banner388

Yeni Yıla Sağlıklı Başlamak İçin…

2016’yı geride bırakın yanlış alışkanlıkları bu yılda bırakarak yeni yıla sağlıklı başlayın…

Yeni Yıla Sağlıklı Başlamak İçin…

2016’yı geride bırakın yanlış alışkanlıkları bu yılda bırakarak yeni yıla sağlıklı başlayın…

29 Aralık 2016 Perşembe 11:08
Yeni Yıla Sağlıklı Başlamak İçin…

Hayat tarzı değişiklikleri, koruyucu sağlığın olmazsa olmazı. Sağlıklı bir hayat için atılabilecek 10 basit adımı sizin için sıraladık…
 
1-GÜNDE 8 SAAT UYUYUN
Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendireceği gibi, daha genç ve zinde bir görünmenizi de sağlar. Her gün 7-8 saatlik kaliteli uyku hafıza ve beyin sağlığı için de şarttır. Eğer uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız televizyon, telefon gibi elektronik aletleri yatak odasından çıkarın. Çay kahve gibi uyku kaçıranlardan uzak durun. Gün içinde 'şekerleme' denilen kısa uykuları azaltın.

2-İŞLENMİŞ GIDALARI AZALTIN
Sağlıklı bir hayatın ilk adımı sağlıklı beslenme düzeni. Yılda birkaç defa diyete başlayıp, vazgeçmek yerine sağlıklı beslenme şeklini benimseyin. Ne yapacağınızı gayet iyi biliyorsunuz. Yiyeceklerinizi mevsim meyve ve sebzelerinden seçin. Tam tahıllı ve lifli gıdaları tercih edin. Yağlı gıdalar ve yağlı etlerden mümkün oldukça uzak durun. Salam, sosis gibi işlenmiş gıdaları mümkünse hayatınızdan çıkarın.

3-GÜNDE 8 BARDAK SU İÇİN
Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ve vücudun bütün fonksiyonları, için yeterli miktarda su içmek gerekir. Susamasanız bile 8-9 bardak ya da 1-2 litre su tüketmek, günlük su ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda ciltte parlaklık sağlar, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa da iyi gelir.

4-AÇIK HAVADA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Spor yapamıyorsanız, haftada en az 150 dakika olmak üzere açık havada tempolu yürüyüşler yapın. Günlük egzersizler için kapalı salonlar yerine yaz- kış ayrımı yapmaksızın açık hava tercih edilebilir. Tempolu düzenli yürüyüş yapmak, hem kilo kontrolü sağlar hem de
oksijen kapasitesinin artmasına, tansiyon kontrolüne, kalp atım hızının düşmesine ve stresinizin azalmasına yardımcı olur.

5-DOKTORU İHMAL ETMEYİN
Düzenli sağlık kontrolleri ile belirti vermeyen hastalıklar belirlenip önlem alınabilir. Özellikle kilolu bireyler ve hareketsiz bir yaşam sürenler, ilerde diyabet olma riskine karşı kendilerinde insülin direnci olup olmadığına baktırmalıdır. Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissedenler tiroit kontrollerini ihmal etmemelidir.

6-ŞEKERİ TUZU AZALTIN
Günlük şeker ve tuz tüketiminin kontrol altında tutulması, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Kan şekerini hızla yükselten ve hızla düşüren saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli yiyecekleri tercih edin. Yediğiniz her şeyin içinde tuz olduğunu unutmayın, çok gerekmiyorsa ekstra tuz eklemeyin.

7-SEVDİKLERİNİZLE OLUN
Stres hormonları bağışıklık sistemine zarar verir. Genç ve sağlıklı kalmak için aile ya da sevdiğiniz kişilerle daha fazla zaman geçirin. Müzik dinlemek, yürüyüş, masaj stresle mücadelede etkili tercihlerdir.

8- SİGARA, ALKOLDEN UZAK DURUN
Sigara ve alkolün ölümcül birçok hastalığın temelini atan maddeler olduğunu her zaman söylüyoruz. Bunun yanında cilt ve vücut yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biri olduğunu unutmayın.

9-GÜNEŞTEN DOĞRU FAYDALANIN
D vitamini kaynağı olan güneşten doğru faydalanmak gerekir. Güneşli günlerde sabah ve akşam üzeri saatlerinde zamana dikkat ederek güneşlenmek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlayın.

10-AŞILARINIZI AKSATMAYIN
Grip ve zatürre aşısını aksakmayın. Risk grubundakiler ve 65 yaş üzerindeki kişiler zatürre aşısı olmalıdır. Hepatit B, tetanoz ve rahim ağzı kanserlerine karşı HPV aşısı da yetişkinlerin aşı takviminde bulunsun.
 

Anahtar Kelimeler:
SuSağlıkMetabolizmaUyku
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.