banner388

Suçlu Kara Lahana Mı?

Karadeniz Bölgesinde sıkça görülen tiroid hastalıklarının sebebi kara lahana mı? İşte sofralarımızda sıkça yer alan kara lahana hakkında tüm merak ettikleriniz...

Suçlu Kara Lahana Mı?

Karadeniz Bölgesinde sıkça görülen tiroid hastalıklarının sebebi kara lahana mı? İşte sofralarımızda sıkça yer alan kara lahana hakkında tüm merak ettikleriniz...

11 Ocak 2017 Çarşamba 14:52
Suçlu Kara Lahana Mı?

Karadeniz mutfağı denince ilk akla gelenler arasında yer alan kara lahana, tiroid hastalıklarına mı neden olmakta? FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, bu yaygın iddianın doğru olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
"Obezite oranının gittikçe arttığı son yıllarda obezitenin yol açtığı hastalıklar kadar obeziteye sebep olan hastalıkların da tedavisi daha fazla önem kazanmıştır. Tiroid hastalıkları da bunların başında gelmektedir. Tiroid bezlerinin az çalışması sonucu yavaşlayan metabolizma kişinin aldığı kiloları daha zor kaybetmesine veya kilo almasına sebep olmaktadır. Bu süreçte diyet uygularken hastalığın hangi tip olduğu çok önemlidir.Erkeklere göre kadınlarda görülme sıklığı 3 kat daha fazladır. Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Karadeniz bölgesinde daha sık görülme sebeplerinin başında ise bölgenin toprak ve suyunun iyot minerali bakımından fakir olması gelmektedir. İyot minerali tiroid hormonlarının üretimi için olmazsa olmazdır. Uzun süreli yetersiz alımlarda vücut yeterli hormon üretemez duruma gelmektedir. Bununla birlikte kara lahana, karnabahar ve pazı gibi sebzelerde bulunan bazı kimyasallar vücutta tiroid hormonun üretimini azaltabilir. Bu bölgede özellikle kara lahana ile bir çok yemek yapılmakta ve tüketimi oldukça fazladır. Uzun bir süre Karadenizde görülen bu tiroid hastalığının en büyük sebebi olarak kara lahana gösterilmiştir. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki kara lahananın bu problemi yaratabilmesi için kişinin uzun bir süre çok yüksek miktarda -ki bu miktar yaklaşık 35 kg – tüketmesi gerekir. Bu da pek mümkün değil elbette. O yüzden faydaları saymakla bitmeyen bu sebzeyi günah keçisi yapmak yanlış olacaktır. Onun yerine özellikle karadeniz bölgesinde iyotlu tuz kullanmak daha akıllıcadır. Eğer mevcut bir tiroid hastalığı varsa diyetisyen ve doktor kontrolünde tedavi ve diyet uygulamak gerekir."

Kara lahananın özellikle hücrelerin yenilenmesinde ve genç kalmasında büyük katkı sağladığını belirten Tilekli, " Bu özelliği sayesinde kanserden koruyucu özelliği vardır. Kara lahana yemeklerinin kilo vermeye etkisi sebzenin kendisinden değil yemekleri yaparken kullandığımız diğer malzemelerdir. Özellikle yoğun tereyağı veya iç yağı kullanarak yapılan yemekler. Rafine mısır unu ile hazırlanmış çorba ve yemekler kişinin kilo vermesini zorlaştırabilir. İleri düzey tiroid hastaları ise bu tip yemeklerden ne ölçüde yiyebilecekleri konusunda diyetisyenlerden mutlaka yardım almalıdır." dedi.

Son Güncelleme: 12.01.2017 18:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gusvent Üçok 2017-09-23 20:39:52

2+1