banner388
banner390
banner410
banner408

Kansere Savaş Açan 15 Besin

Kanserden korunmak için sağlıklı yiyecekler ile beslenmek çok önemli. Sizler için kanser riskini düşüren 15 yiyeceği sıraladık.

banner269

Kansere Savaş Açan 15 Besin

Kanserden korunmak için sağlıklı yiyecekler ile beslenmek çok önemli. Sizler için kanser riskini düşüren 15 yiyeceği sıraladık.

22 Nisan 2016 Cuma 00:01
Kansere Savaş Açan 15 Besin

Günümüzde doğal yiyecek ve içecekleri sofralarımızda daha sık bulundurmak, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kansere karşı vücudumuzun daha güçlü kalmasını sağlayabilmek açısından yararlıdır. Memorial Ataşehir Hastanesi Diyet ve Beslenme bölümünden Uzman Diyetisyen Sevil Ürer Vefalı, kanser riskini azaltabilecek doğal besinler hakkında bilgi verdi.
 
1.Kara üzüm: Kara üzüm bir bütün olarak kabuğu ve çekirdeği ile tüketildiğinde içerisinde bulunan ‘Resveratrol’ kanseri oluşumuna sebep verebilecek dokuları ve hücreleri engelleyebilecek özelliğe sahip.

2.Sarımsak: İçeriğinde bolca ‘Selenyum’ maddesi  bulunan sarımsak prostat, cilt, mide, göğüs ve bağırsak kanserlerinin tümör oluşumunu engeller. Sarımsağı çiğ şekilde tüketmek ve ya zeytinyağının içerisine ezilmiş sarımsak ekleyip tüketmek diğer tüketim şekillerine göre çok daha faydalıdır.

3.Zerdeçal: Büyümeyi engellediği kanser tipleri arasında başta akciğer, mide, kolon, karaciğer, yumurtalık, lösemi ve beyin gibi kanser tipleri mevcuttur. Kanseri hücrelerini besleyici ve kuvvetlendirici enzim aktivitelerini azaltarak büyümelerini engeller.
 
4.Havuç: Havuç Betakaroten bakımından zengin olduğu için mide, yemek borusu, ağız ve prostat kanserlerine karşı korur. Havuç suyu yapılarak da içilebilir.

5.Domates: ‘Domatesin ne faydası olabilir ki!’ demeyin. İçeriğinde bolca bulunan likopen, DNA’da oluşabilecek hasarları engeller ve kanser riskini azaltır. Özellikle etkili olduğu kanser tipleri ise akciğer, kolon ve meme kanseridir.

6.Yeşil çay: İçeriğinde bulunan kateşin, antioksidan etkisine sahiptir. Kolon kanseri başta olmak üzere akciğer, özefagus, ağız kanseri ve pankreas’daki kanserli hücrelerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Uzmanlar şekersiz olmak üzere 2 fincan yeşil çayın içilmesi gerektiğini belirtiyor.

7.Ananas: İçerisinde bulunan ‘Bromelain’ cilt, yumurtalık, bağırsak ve akciğer tipi kanserlerlerde tümörlü dokunun gelişmesini ve büyümesini engeller.

8.Balık: A,B,K ve D grubu vitaminler bakımından oldukça zengin ve faydalıdır. Özellikle çinko, magnezyum, fosfor, selenyum ve iyot açısından çok iyi bir kaynaktır. Somon vb gibi balıklarda görülen omega-3 kansere karşı oldukça koruyucudur. Uzmanlara göre balık haftada 2 defa tüketilmesi gerekiyor.

9.Çörek otu: Yumuşak doku, boyun, karaciğer, kolon, lösemi, lenfoma, prostat ve pankreas kaster tiplerine karşı oldukça koruyucu olduğu gözlenmiştir. Vücudumuzdaki tümör ve mikroplarla savaşan hücrelerin sayısını arttırır.

10.Kuru baklagiller: Özellikle barbunya, nohut, kuru fasülye ve mercimek çok iyi lif kaynaklarıdır. Bağırsak kanseri için koruyucu olmakla beraber vücuda hasar verebilecek maddeler ile savaşırlar. Yardımcı olduğu bir başka konu ise kan dolaşımıdır. Uzmanlar haftada 2 kez tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

11.Kırmızı biber: C Vitamin bakımından oldukça zengin olması bu sebzeyi önemli kılar. Antioksidan içeren bir vitamin olduğundan dolayı kanserli hücrelerin büyümesini engelleyici etkisi vardır ve aynı zamanda bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir.

12.Soğan: İçeriğinde bolca A, B ve C vitamini ile birlikte iyot, kükürt ve fosfor vardır. Başlıca faydalı olduğu konser türleri arasında kolon kanseri bulunmaktadır. Aynı zamanda soğan, bağırsak ve karaciğeri verdiği doğal antibiyotik özelliği ile temizler.

13.Fındık: Fındık E Vitamini bakımından oldukça zengindir. Tümörlü hücrelerin büyümesini engeller ve kanser oluşan hücrelerin kendilerini yok etmesi anlamına gelen apoptosis sürecini başlatır. Özellikle göğüs kanseri, prostat ve kolon kanserleri için koruyucu özelliğe sahiptir. Günde en fazla 1 avuç tüketilmesi gerekir.

14.Yoğurt: Yoğurt içerisindeki probiyotik bakteriler sayesinde vücut bağışıklık sistemimiz için kuvvetlendirici özelliğe sahiptir. Kolon, meme, akciğer ve mide kanserlerine karşı koruyucudur.
 
15.Brokoli: A,C ve Lif vitaminleri, kalsiyum ve folik asit benzeri beslenme açısından yararlı olan sayısız fayda sağlar. Aynı zamanda brokoli, glukosinolat içerdiği için vücut içerisindeki zararlı maddeleri etkisiz kılarak böbrekler yardımıyla dışarıya atılmasını sağlar.

Son Güncelleme: 22.04.2016 17:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.