banner388

Sandıktan çıkan ‘Evet’ ekonomiyi rahatlattı

Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman, 16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Seçimi Halk Oylaması referandumu sonrası sandıktan çıkan ‘evet’in ülke ekonomisini rahatladığını söyledi.

Sandıktan çıkan ‘Evet’ ekonomiyi rahatlattı

Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman, 16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Seçimi Halk Oylaması referandumu sonrası sandıktan çıkan ‘evet’in ülke ekonomisini rahatladığını söyledi.

26 Nisan 2017 Çarşamba 12:39
Sandıktan çıkan ‘Evet’ ekonomiyi rahatlattı

Samsun Haber – 16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Halk Oylaması referandumu sonrası ülke ekonomisinde olumlu gelişmelerin olduğunu belirten Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman, “Ekonomi ile ilgili bakanların olumlu açıklamaları piyasaları rahatlattığını açıkladı.

SANDIKTAN ÇIKAN “EVET” EKONOMİYİ RAHATLATTI

Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman 16 Nisan’da oylanan referandum sonrası ülke piyasasındaki gelişmeleri anlatarak, gerçekleştirilen referandum sonrası yaşanan olumlu havanın piyasayı ekonomik anlamda rahatlatacağını belirtti. Başkan Özman, “Daha önce de belirtmiştim referandumda hükümetin lehine evet çıkması en azından bu gün ki durumu korur daha kötüye gitmez. Ancak Hayır çıkması durumunda hükümet güvenini kaybetmiş olur ve piyasalar anlamında kriz yaşanır diye konuşmuştum. Hükümetin hesap ettiği gibi açık ara fark olmamasına ve hemen dengeli bir seçim yarışında evet cephesinin az bir farkla önde kapatmasına rağmen referandumdan sonra piyasalarda bir değişiklik göremedik. Bunun sebebi de ana muhalefet partisinin: “Sine-i millete döneriz. Bu seçimi tanımıyoruz. Avrupa Mahkemesine gideceğiz. İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz” gibi söylemlerinin olması ve halkı sokağa davet ederek kaos ortamı hazırlığında olmasıdır. Bu durum hem siyaseti hem de ülke piyasasını sakin bir şekilde geçmesini engelledi. Dolayısıyla ayın son bölümüne kadar da piyasalara da olumlu bir yansıması olmadı. Hafta sonuna doğru ise ortaya atılanların sadece bir iddia olarak kalması ve YSK tarafından tam olarak tescillenmese bile ‘Evet’ oyunun geçerli sayılacağının belirlenmesi olması bu hafta sonuna kadar gergin bekleyişi az da olsa rahatlattı” dedi.

“AVRUPA, TÜRK EKONOMİSİ HAKKINDA OLUMLU KONUŞUYOR”

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlarının ülke ekonomisi hakkında olumlu söylemlerinin ekonomide ki sesiz bekleyişi hareketlendirdiğine vurgu yapan Özman, “Bu rahatlamada zaten uluslararası denetleme kuruluşları ve uluslararası resmi gazetelerde ki yazılan araştırmalarda kendini belli etmeye başladı. Bazı Avrupa da yayın yapan gazeteler Türkiye hakkında olumlu şeyler yazmaya başladı. Nisan ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek olması uluslararası gerginliğin düzeliyor anlamı taşıdığı için ekonomik çevreleri daha da rahatlattı. Dünden itibaren şöyle bir rahatlama gördük. Dünden itibaren kurlar anlamında bir düşüş yaşadık. Son dönemde kurlar sürekli yukarı doğru hareket ediyordu. Sürekli bir hareketlilik vardı. Olumsuz hava tamamen tersine döndü. Bunda asıl etken devletin ileri gelen bakanlarının ve Merkez Bankası’nın açıklamasıdır. Bu açıklamalar da ülke ekonomisinin düzeleceği imajını gösterip piyasalara da olumlu yansıdı. Bütün beklenen de buydu” diye konuştu.

“DOLAR DEĞER KAYBETTİ TÜRK LİRASI DEĞER KAZANDI”

15 Temmuz’dan bu yana ülkenin tamamen terör odaklı operasyonlar içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Özman, “Bu durum tamamen piyasaları zora sokuyordu. Ekonominin ikinci plana itilmiş gibi görüntüsü vardı. Geçen haftadan itibaren yetkililerin ekonomi anlamında açıklama yapmaları bu hafta meyvelerini vermeye başladı. Bunun neticesin de dolar kuru Türk lirası karşısında değer kaybetti. Daha önce yukarıya çıkan bir dolar kuru vardı şimdi düşüş yaşanmaya başlandı. Bunun bir miktar daha düşüş bekliyoruz. Bu durum hükümetin doğru yolda olduğunun göstergesidir. Piyasadaki olan biten bu durum perakende piyasalarına henüz yansımadı. Zaten biz bunu hemen olacak diye beklemiyorduk. Ancak olumlu gelişmeleri zaman içerisinde bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.