banner388

Samsun'da Yeniden Doğdular

Kanlı terör örgütü IŞİD’in elinden kaçan Iraklı Yasir Mehdi Salih ve Şahap Ahmed Hasan, hayata Samsun’da yeniden bağlandı. Aile fertlerinin bir kısmını Irak’ta bırakmak zorunda kalan Salih ve Hasan, 1,5 yıldır örnek esnaflıklarıyla dikkatleri üzerlerine çekiyor.

Samsun'da Yeniden Doğdular

Kanlı terör örgütü IŞİD’in elinden kaçan Iraklı Yasir Mehdi Salih ve Şahap Ahmed Hasan, hayata Samsun’da yeniden bağlandı. Aile fertlerinin bir kısmını Irak’ta bırakmak zorunda kalan Salih ve Hasan, 1,5 yıldır örnek esnaflıklarıyla dikkatleri üzerlerine çekiyor.

20 Şubat 2017 Pazartesi 17:11
Samsun'da Yeniden Doğdular

Samsun Haber- IŞİD’in Irak ve Suriye topraklarındaki işgalleriyle istikrarsızlaşmasından sonra bölgeden Türkiye’ye kaçışlar yaşanmıştı. Bu kapsamda binlerce Iraklı hayatta kalmak için savaştan kaçarak Samsun’a geldi.

Evlerini, işlerini, tüm hayatlarını terk ederek Samsun’a gelen Iraklılar kısa zamanda şehrin bir parçası oldular. Irak’ın Anbar ilinden gelen Yasir Mehdi Salih(46) ve Şahap Ahmed Hasan(24) bunlardan sadece ikisi.

İKİ ARKADAŞ OMUZ OMUZA VERDİ

2015 yılının Temmuz ayında Türkiye’ye gelen iki arkadaş daha önce Türkiye’ye gelmiş olan Iraklılar’dan ‘Samsun’un güvenilir ve yaşanılabilir bir şehir olduğu’ bilgisini alınca savaşın yaralarını sarmak ve aileleriyle huzur içinde yaşamak Samsun’a yerleştiler. Irak’ta bakkal işleten Mehdi Salih, Samsun’a gelince Kale Mahallesi’nde kendisine bir fırın açtı ve Irak’ta inşaat ustası olarak çalışan Ahmed Hasan’ı da fırınına lavaş ustası olarak aldı.

SAMSUN ESNAFI SAHİP ÇIKTI

Al Badira adını koyduğu fırının açılış sürecinde Kale Mahallesi esnafı da Salih’e yardımcı oldu. Bölge esnafının yardımıyla fırının resmi işlemleri halledildi ve Iraklı Mehdi Salih’in fırını Vergi Levhası’na kavuştu.

“SAMSUN’U ÇOK SEVİYORUZ”

Samsun’daki hayatları hakkında konuşan Mehdi Salih, Samsun’da yaşamaktan çok mutlu olduklarını, Samsun’un harika bir şehir olduğunu, hayatın ucuz ve yaşanılabilir olduğunu söyledi. Bunların yanı sıra Samsun halkı ve Kale Mahallesi’ndeki esnaf arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden bahseden Salih, mahalle esnafının ve Samsun halkının her zaman kendilerine yardımcı olduğu ve bundan dolayı Allah’a şükrettiğini belirtti.

“HAYATA UMUTLA SARILDIK”

Fırının lavaş ustası olarak çalışan Ahmed Hasan ise eşi ve 2 yaşındaki bebekleri ile Samsun’a geldiklerini söyledi. Ahmed Hasan, “Irak’ta yaşam koşulları, geçim çok zordu. Samsun’a geldikten sonra hayata daha büyük bir umutla sarılmaya başladık” dedi.

“KEŞKE HER GÖÇMEN BUNLAR GİBİ OLSA”

Mahalle esnafı ve müşterileri Al Badira Fırını hakkında; “Bizim kendileriyle şuana kadar bir sıkıntımız olmadı, dürüst ve temiz insanlar. Keşke ülkemize gelen her göçmen Mehdi Salih ve Ahmed Hasan gibi olsa” yorumunu yaptı. Irak lavaşı ve Irak’ın Anbar yöresine has pastalar satılan Al Badira Fırını’nın bugün Samsun halkından ve Samsun’da yaşayan Iraklılar oluşan onlarca müşterisi var.

IRAK ANBAR’DA NE OLMUŞTU?

Irak’ın en büyük eyaletlerinden biri olan Anbar’da 2014 yılının son aylarında Irak Ordusu ile IŞİD arasındaki çatışmalar kızışmıştı. Irak Ordusu’nun direnci kırılınca Eyaletin kontrolü IŞİD’e geçmişti. IŞİD’in Anbar’ı işgalinden sonraki süreçte bölgeden 180 bin Iraklının kaçtığı tahmin ediliyor.

Haber: Yasir BABA

Son Güncelleme: 20.02.2017 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.