banner388
banner390
banner410
Üzülerek belirtmeliyim ki; dün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günüydü
Neden üzülüyorum biliyor musunuz kadın hakkı diye bir şey olmamalı bence. İnsan hakkı olmalı. Kadınlar olarak değil, insanlar olarak değerlendirilmeli ve eşit haklara sahip olmalıyız. Özel olarak kutlanan bir kadın hakları günü bana Öteki imajını veriyor nedense.
Mesela Kasım ayında kadınlara ne kadar değer verilmiş, ne kadar sevilmişler gelin istatistiklere birlikte göz atalım;
Çeşitli ulusal ve yerel haber sitelerinden derlenen bilgiye göre; Kasım ayında 21 kadın öldürüldü, 7 kadına tecavüz edildi.37 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldığı ortaya çıktı.9 kadına cinsel tacizde bulunuldu, 32 kadına şiddet uygulandı, 35 kız çocuğu da cinsel tacizden nasibini aldı.
%14ü boşanmak istedikleri için öldürülen kadınların haberlerini, % 14 ü ise boşandıkları kocaları tarafından öldürülen kadınların haberlerini okuduk. Yine kasım ayı içinde uzaklaştırma kararı bittikten sonra karısının ve iki çocuğunun boğazını kesti bir baba. Resmi nikahlı kocası tarafından 11 kadın öldürüldü, biri dini nikahlı kocası tarafından öldürüldü ikisi sevgilisi tarafından, biri oğlu tarafından öldürüldü. 3 kadın boğularak, ikisi boğazı kesilerek, biri yüksekten atılarak, altısı bıçaklanarak, altısı tabanca ile biri darp edilerek öldürüldü.
Kasım ayında sadece 7 tane tecavüz olayı basına yansıdı.
İki kadın kendilerini taciz ve tehdit eden kişilere karşı kendilerini savunurken öldürdü. Tutuklanan iki kadından biri sistematik taciz mağduruydu ve tacizden kurtulmak için üç kez adresini değiştirmişti. Koruyamadık kendisini…
Taciz olaylarının iki tanesi yolda, biri otobüste, biri mekânda, biri evde, biri kadının zorla bindirildiği araçta, biri sosyal medya ortamında yaşandı.
Ve daha da acısı geçtiğimiz ay 35 tane kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu.
Kadınlar ile ilgili özel günler kutlamayalım. Sadece bu günlerde ses çıkaranlardan olmayalım. Böyle günlere ihtiyacımız yok.( O yüzden yazımı dün değil bugün yayımlıyorum)  
Kadın olduğu için korumayalım kimseyi, kadın diye ayırmayalım, acımayalım kadınlara, korkmayalım kadınlar için, kadınlar sevilsin diye bir şey yok, kadınları anlamalıyız diye bir şey yok. Sevmek zorunda değilsiniz, anlamak zorunda hiç değilsiniz, ölene kadar sevmediğiniz bir kadınla yaşamak zorunda da değilsiniz. Kimse hiçbir şey yapmak zorunda değil. Ama kimse kimsenin sebep ne olursa olsun canını yakma hakkına da sahip değil. Kimse kimseye elini süremez, sürmemeli. Hak etmek diye bir şey yok. Şiddetin kadını erkeği, haklısı haksızı, çocuğu büyüğü yok.
Hak verilmez alınır, kadınlar normal şartlarda yaşama hakkına zaten sahipler. Kimsenin ayrıcalıklı davranmasına, onları haklarını korumasına ihtiyaçları yok. Bakın; olay çok basit insan olun, vicdanlı bir insan olun, normal davranın bu kadar…

Konuyla ilgili farklı bakış açıları için;

1985 Yapımı: The Color Purple
1994 Yapımı: Once Were Warriors
1988 Yapımı: The Accused
2002 Yapımı: Irréversible 

Filmleri izlenebilir. İyi düşünmeler dilerim.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sevda 2016-12-06 16:10:25

Alkisliyorum birkez daha seni Kubracim yine ne güzel anlatmissin.

Avatar
Şafak Gökçe 2016-12-06 16:16:46

Yüreğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Açıkcası bir kadin olarak bizim günümüz olmasin. Biz razıyız ne olur. Istedigimiz aslinda çok basit. Işinden evine korkusuz donen bir adam gibi, karanlik olduğunda paniksiz yuruyen ve sözünün kiymeti olanlar gibi olmak istiyoruz. Ne olur bize -sözde- ayricalik tanimayin! Biz sadece 'herkes' gibi olalim istiyoruz.

Avatar
Kübra 2016-12-06 16:18:00

Teşekkür ediyoruz Kübra Hanım bu güzel yazınız için.

Avatar
Derya 2016-12-06 16:59:18

Varliığı, cinsiyetçiliği doğruluyor sadece. Keşke farkindalik yaratmak icin ötekilestirilmesek. Ellerine sağlık

Avatar
Bilge 2016-12-06 19:41:25

Yüreğine sağlık

Avatar
Aslı 2016-12-06 19:54:41

Bir kadın olarak önceliğin cinsiyet değil de insanlık olduğunu bu kadar güzel anlatan güzel insan .. Keşke "herkes" zaten olamaz da çoğunluk böyle düşünebilse ..Düşüncelerine eline diline yüreğine sağlık

Avatar
Ebru 2016-12-07 04:44:51

Harika...

Avatar
Ferhat 2016-12-08 12:19:03

Ne yazık ki bu dünyaya kadın olarak gelmişsen 1-0 mağlup başlıyorsun hayata