banner388

Tüm Ritüelleri Yıkan Bir Köy

Batman'ın merkeze bağlı bir köyünde alışkanlık kazanan kurallar oldukça dikkat çekici

Tüm Ritüelleri Yıkan Bir Köy

Batman'ın merkeze bağlı bir köyünde alışkanlık kazanan kurallar oldukça dikkat çekici

09 Ocak 2017 Pazartesi 11:20
Tüm Ritüelleri Yıkan Bir Köy
Batman’da bir köyde ilginç bir adet başladı. Bu köyde evlenebilmek için ilk şart sigarayı bırakmak.

Batman’ın merkeze bağlı bir köyünde bir vatandaşın sigarayı bırakmasıyla başlatmış olduğu kampanya giderek yayılıyor. Öyle ki kız isteme merasimlerinde dahi en önemli belirleyici olarak yer alıyor. Zamanla bütün insanların sigarayı bıraktığı köyde köyün girişine de ilginç bir tabela asıldı. Ne mi yazıyor?  ‘’Sigara içmek ayıptır’’

İlk olarak 30 yıl boyunca içtiği sigarayı bırakma kararı alan Kudbettin Sinet adlı vatandaşla başlayan bu davranış köy muhtarının da katılımıyla geniş çapta tüm köy halkı üzerinde etki yarattı. Sigara içmenin yasaklandığı köyde kız isterken de damada sorulan ilk sorunun yerini tüm klişeler yıkılarak ‘Sigara kullanıyor musunuz?’’ aldı.

Yeniliğin baş kahramanı Kudbettin Sinet ise olayın öyküsünü ‘’30 yıl boyunca günde 2 paket kullandım. Zararlı olduğunu hastalandıktan sonra anladım ve bırakma kararı aldım. Ben bıraktıktan sonra yavaş yavaş herkes bıraktı. Şimdi sağlıklıyız, rahatız. Köyümüzde halen sigara kullanan bir kaç kişi var. Bunlar da evde ve köyde içemiyorlar. Utandıkları için köyün dışına çıkıp gizlice kullanıyorlar. Hanımları da izin vermiyor” şeklinde açıklıyor.

Köy muhtarı Mustafa Yıldız ise köyünün Batman’ın en gelişmiş ve modern köyü olduğunu ve köyünden memnun olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Köyde sigara içenlerin oranı yüzde bir bile kalmamış, kalanların da topluma çıkacak yüzleri kalmamış. Büyük ve küçük herkes sigarayı bıraktı. Artık bizim köyde sigara içmek ayıp olmuş, tüm köye yayılmış sigara içene kız verilmiyor. Sigara içenler de inşallah en yakın zamanda sigarayı bırakır. Köyün girişine de yabancı birileri köye geldiğinde sigara içmesin diye tabela astık.”
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.