banner388

Özel Hastanelerin Aldığı Fazla Fark Ücreti Geri Alınabilecek

Özel hastanelerin vatandaşlardan aldığı fazla fark ücreti istenildiği takdirde iadesi yapılabilecek.

Özel Hastanelerin Aldığı Fazla Fark Ücreti Geri Alınabilecek

Özel hastanelerin vatandaşlardan aldığı fazla fark ücreti istenildiği takdirde iadesi yapılabilecek.

11 Ocak 2017 Çarşamba 13:18
Özel Hastanelerin Aldığı Fazla Fark Ücreti Geri Alınabilecek

Özel hastanelerin vatandaşlardan aldığı fazla fark ücreti istenildiği takdirde iadesi yapılabilecek. Bunda Kayseri Kocasinan Kaymakamlığının aldığı emsal karar etkili oldu. Bu durumu Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin,  yapmış olduğu toplantıda açıkladı.

Özel hastanelerin yasal düzenlemeler içinde sadece yüzde 200 fark uygulayabilme haklarının olduğunu ifade eden Başkan '' Yaklaşık iki ay önce, D.Y., özel bir hastanenin kendisine, 10 kat fark ücretine denk gelecek biçimde, 933 lira 60 kuruş fazla fark uyguladığı şikayeti ile geldi. İki aylık mücadele sonucunda, D.Y., hastanenin kendisine uyguladığı farkı geri alabildiği gibi, Kocasinan Kaymakamlığından, konuyla ilgili olarak ilk kez emsal bir karar çıkarılmasına vesile oldu. Bundan sonra artık tüketiciler, özel hastaneler tarafından kendilerinden talep edilen haksız fark ücretlerinin iadesini talep edebilecekler” dedi

Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin,  yaşanılması muhtemel bir olayda vatandaşların izlemesi gereken yolu anlatırken önce internetten Sağlık Uygulamaları Tebliği’nden yaptıracağı işlem için aranılan miktarın araştırıldıktan sonra devam edec süreci şöyle tanımladı. ‘’ Tüketici buradan yola çıkarak, kendinden kaç kat fazla ücret alındığını hesaplayabilir. Eğer kendinden fazla ücret alındığını fark ederse, faturası ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuracak ve SGK’da bu konuyu araştırıp fazla alındığını tespit ettiği zaman özel hastaneye idari para cezası yazacak. Tüketiciler SGK’nın idari para cezası ile ilgili kararının kopyasını alıp, eğer 3 bin 610 TL ise Hakem Heyetlerine, fazla ise Tüketici Mahkemesine, ücretin kendisine iadesini talep edecek.”

Eğer vatandaş  benzer bir sorun yaşarsa, SGK’dan gerekli belgeyi alma haklarının olduğunu söyleyen Genel Başkan Mahmut Şahin, “Eğer tüketici şikayetinde haklı ise kurum idari para cezasını kesiyor fakat tüketiciye bilgilendirme kağıdı vermiyor. Tüketici de bu belgeyi alamadığı için işlem yapamıyor. Eğer tüketiciye bu belge verilmiyorsa, tüketici bu konuyu mahkemeye taşıyabilir. Dolayısıyla doğru olan belgenin verilmesi, yanlış olan da verilmemesi” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.