banner388
banner390
banner410
banner408

‘’ Eğer bu geçerse Meclis’i mezara, demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anayasa değişiklik teklifiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı

banner269

‘’ Eğer bu geçerse Meclis’i mezara, demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anayasa değişiklik teklifiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı

17 Ocak 2017 Salı 16:41
‘’ Eğer bu geçerse Meclis’i mezara, demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız’’

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişiklik sürecinin sadece CHP’nin değil kendisini demokrat hisseden vatanını ve bayrağını seven herkesin sorunu olduğunu dile getirdi. Anayasada yapılması planlanan değişikliğin herkesin ortak sorunu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, demokrasiye sahip çıkılması noktasında herkesin duyarlı davranması gerektiğinin altını çizdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, grup toplantsında yapmış olduğu konuşmada ‘’Başkanlık sistemi’’ile alakalı şunları söyledi. Kılıçdaroğlu "Bir kişinin arzusu var, illa başkanlığı getireceğiz. Parlamento günde 12-13-14 saat çalıştı. Niçin? İlla başkanlığı getireceğiz. Hangi kanunu istediniz de çıkaramadınız? Tek başına iktidarsınız. Siz Türkiye’yi yönetiyorsunuz. İki yıldır fiili başkanlığın Türkiye’yi nereye getirdiğini hepimiz biliyoruz, yaşıyoruz. Demokratik parlamenter sistemden ne alıp veremediğiniz var. Siz üst akıldan şikayet eden değil misiniz? Kendi üst aklınızı kendiniz yaratıyorsunuz. Bütün yetki bir kişiye verilir mi? Akıl yok mu? Ben ve grubum, cumhurbaşkanının tarafsız olmasını isteriz. Vatandaşımız seçmiştir hiç itiraz etmedik. Bütün vatandaşların cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyetini temsil edecektir. Tarafsız, herkese eşit mesafede olsun Sayın Cumhurbaşkanı. Adalet dağıtan mahkemelerin tarafsız olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. İktidar ve muhalefet arasında temel bir sorun çıktığında cumhurbaşkanı araya girer. Bu tartışma nereden kaynaklanıyor diye sorması lazım. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra anayasaya sadakat üzerine yemin etmiştir. Her cumhurbaşkanının namusu ve şerefi üzerine yemin ettikten sonra anayasaya, ettiği yemine sadık kalmasını isteriz" şeklinde konuştu.

Kendi iradesini milletin iradesiymiş gibi algılatılmasının yanlışlığına değinen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, milli iradeyi 80 milyonun temsil ettiğini söyleyerek, ‘’Milli iradenin ta kendisiyiz. Bunun içindir ki parlamentoda görüşülen ve 1’inci turu tamamlanan anayasanın bazı hükümlerine açık ve net karşı durduk. Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olmamalı, tarafsız olmalı. Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı ise TBMM’ye gelip ‘ben tarafsız olacağıma dair namusum ve şerefim üzerine yemin ederim’ diyemez. Ama o madde var. Cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Meclis’i fesh edebilir. Diyorlar ki bu mevcut anayasada da var. Şimdi istediği zaman Meclis’i fesh edebilecek. Bu Türkiye’de kaos yaratmak değil midir? Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini kendisi belirleyecek. Buradan adalet çıkar mı? Anayasa Mahkemesi’ne güven duyulur mu, duyulmaz. Biz geleceği düşünüyoruz. HSYK’nın büyük çoğunluğunu da cumhurbaşkanı atayacak. Adalete siyaset bulaşmasın dedik. Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olursa AYM’nin 15 üyesinin 12’sini kendisi tayin edecek. Buradan adalet çıkmaz. AYM’ye güven duyulmaz. Biz bunu söylerken Türkiye’nin geleceğini düşünüyoruz. HSYK’ya da üyelerin büyük kısmını bir partinin genel başkanı atayacak. TBMM’nin kanun çıkarma yetkisi cumhurbaşkanına veriliyor. Kanun çıkarma yetkisi parlamentonundur. Buna da karşı çıkıyoruz. Başbakanlık kalkıyor. Bakanlar olacak ama hiçbir bakan hakkında gensoru verilemeyecek. Hükümet kuruluyor, güvenoyu istenmeyecek bundan sonra. ‘Yanlış yapıyorsunuz’ diyoruz. 

Anayasa teklifiyle gerçekleşecek düzenlemeyle bir diktatör yaratılacağını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Her şeye dokunan ama kendisine dokunulmayan bir diktatör yaratırız. Bu anayasa değişikliği gerçekleşirse rejim tamamen değişecektir. Parlamenter demokratik rejimden otoriter başkanlık sistemine geçiş. Hiçbir vatandaşın can ve mal güvenliği olmayacaktır. Yargı sadece Saray’a çalışacaktır. Adalet tamamen iflas etmiş olacaktır. Yönetimi denetleyecek hiçbir güç kalmayacaktır. Devlet yönetimine zorbalık hakim olacaktır. Konuşan, eleştiren doğru içeri. Bir kişi hem hükümet, hem meclis, hem mahkeme olacak. Siz buna ‘evet’ diyor musunuz? Biz buna ‘hayır yanlıştır’ diyoruz. Eğer bu geçerse Meclis’i mezara, demokrasiyi de tarihe gömmüş olacağız. Onun için söylüyorum bu sorun CHP’nin sorunu değildir, bu sorun kendisini demokrat olarak gören, ülkesini, bayrağını seven, adını ve kimliğini nasıl tanımlarsa tanımlasın hepimizin ortak sorumluluğudur" değerlendirmesinde bulundu.
 
 

Son Güncelleme: 17.01.2017 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.