banner388

Çiftçinin Emeği Mücadelesi

Soğuk havalarda üreticilikle uğraşan çiftçiler kış mevsiminin aranan ürünlerinden olan pırasanın zorlu hasadıyla mücadele ediyor

Çiftçinin Emeği Mücadelesi

Soğuk havalarda üreticilikle uğraşan çiftçiler kış mevsiminin aranan ürünlerinden olan pırasanın zorlu hasadıyla mücadele ediyor

18 Ocak 2017 Çarşamba 10:27
Çiftçinin Emeği Mücadelesi

Soğuk havalarda üreticilikle uğraşan çiftçiler kış mevsiminin aranan ürünlerinden olan pırasanın zorlu hasadıyla mücadele ediyor. Soğuk kış şartlarında beslenme açısından önemli bir etkiye sahip olan pırasaların masalarımıza gelmesi tüketilmesi kadar kolay değil.

Soğuk kış şartlarında bin bir emekle uğraşan çiftçiler bu dönemde pırasa hasadıyla uğraşı durumunda. Hasat yapımı oldukça zor olan pırasanın topraktan sökülüp demet halime getirildikten sonra pazarlarda satışa sunulması emek içeren bir mücadele. Hele ki bir de soğuk havaların etkisi düşünüldüğünde.

Çiftçi vatandaşların sergiledikleri bu mücadele hasadını yaptıkları ürünün kıymetini daha da fazla arttırıyor doğrusu. Kış şartlarında pırasa toplayan üreticilerden Ramazan gümüş, pırasanın ekmek kapıları olduğunu soğuk hava da olsa bu hasadı gerçekleştirmeleri gerektiğini söylüyor.

Pırasanın kendileri için önemli bir kazanç kapısı olduğuna işaret eden Gümüş, “Her kış pırasa üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu sene toplamda 21 dönüm araziye ekim yaptık. Şimdi hasadını yapıyoruz. Bir dönümden 5 ton pırasa hasadı yapıyoruz. Pırasa üretimi oldukça zorlu bir iş. İnsan gücü gerektiriyor. Hasadı kış mevsiminde yapıldığı için, soğuk havalarda tarlada çalışıyoruz. Pırasaları tarladan söküp, istifliyoruz. Sonra temizleyip demet haline getiriyoruz. Ürettiğimiz pırasalar Aydın’da iç pazarlarda tüketiliyor. Allah’a şükür emeğimizin karşılığını alıyoruz. Pırasa şu an iç pazarda kilosu 1 - 1,5 TL’ye satılıyor. Üretimi zor olan pırasayı, tüketiciler pazardan satın alırken, çiftçinin emeğinide göz önünde bulundursunlar” dedi.

Soğuk havada pırasa toplayan Hatice Vardar ise, hava şartlarına bağlı kalmadan çalıştıklarını ifade ederek, “Bu soğuk havada halimizi görsünler, işimizi yapıyoruz, ekmeğimizin peşindeyiz” diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.