banner388

Çiftçilerin Fiyat Sıkıntısı

Pazarda daha yüksek fiyata satılan ürünlerin tüccara satılırken ki fiyatından düşük olması çiftçileri zor durumda bırakıyor

Çiftçilerin Fiyat Sıkıntısı

Pazarda daha yüksek fiyata satılan ürünlerin tüccara satılırken ki fiyatından düşük olması çiftçileri zor durumda bırakıyor

18 Ocak 2017 Çarşamba 09:31
Çiftçilerin Fiyat Sıkıntısı

Üretici ve tüccar arasındaki alışveriş tutarının düşük olması çiftçileri zor durumda bırakıyor. Üreticinin tüccara verdiği fiyatın pazarda satılan ürünün fiyatından çok aşağıda olması çiftçilerin en büyük problemlerinden biri.

Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Yenişehir ovasında çiftçilerin pazarda tanesi 7 lira olan lahananın kilosunu çiftçinin tüccara ancak 35 kuruştan satabilmesi çiftçiler açısından istenmeyen bir durum.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi en önemli lahana ve brokoli üretim merkezlerinden biri. Son zamanlarda gerçekleşen kar yağışı nedeniyle ürünlerin bir bölümü zarar görmüş durumda. Üzerine birde yetiştirdikleri ürünlerin üretici-tüccar arasındaki ticarette fiyatın düşüklüğü eklenince çiftçilerin durumu daha da çıkmaz bir hal alıyor. Öyle ki pazarda 7 liraya kadar çıkan ürünlerin tüccara satılırken çok düşük seviyelerde kalması üreticiler açısından en büyük problem.

Yenişehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ay, “Lahana tarlada 30-35 kuruştan, brokoli ise 1,5-2 liradan satılıyor. Yenişehir ovasında 5 bin dönüm araziye lahana ekildi. 1 dönüm tarladan 7-8 ton lahana çıkıyor. Üreticiler en çok pazarla tarla arasındaki fiyattan şikayetçi. Tarlada kilosu 30-35 kuruş arasında satılan lahananın tanesi pazarda 5-7 lira. Arada büyük bir uçurum var. Burada parayı aracılar kazanıyor. Belediyelerin bu fiyat farkına bir çare bulması lazım. Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor. Brokolinin tarla fiyatı 1,5-2 lira. Brokoli fiyatlarından memnunuz. Yenişehir ovasında bin 500 dönüm brokoli ekildi. 1990 yılından itibaren Yenişehir’de brokoli yetiştiriliyor. Brokoli son yağan kar ve soğuktan az da olsa zarar gördü” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.