banner388
ESTETİK NEDİR?

Estetik “güzel” üzerine düşünme, güzelin ne olduğunu açıklamadır. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik diyoruz. Güzelliğin felsefesi olarak ortaya çıkan estetik, insan tarafından yapılmış olan ya da doğada bulunan güzel şeylere yönelir; bizim güzel diye nitelediğimiz bu şeylerle ilgili tecrübelerimizde ve yargımızda söz konusu olan değerleri, tavırları ve standartları analiz eder. Estetiğin yöneldiği şey, güzelliktir; duyusal olanın güzellik ile olan ilgisini ele alır.
Ünlü filozoflardan Aristoteles’e göre güzellik ahenktir, düzendir, sınırdır. İnsanın algı sınırlarını ve kavrayış gücünü aşan çok büyük bir şey, güzel olamaz” der Aristo. Bir diğer filozof Kant’a göre güzel ise, çıkar gözetmeksizin hoşlanmanın nesnesidir. Güzellik, nesnenin taşıdığı bir değerdir. İnsanlar hoşlarına giden ya da gitmeyen bir şeyi duygularına göre değerlendirirler. Estetik yargı beğeni duygusuna dayanır. Ona göre bu beğeni duygusu her insanda bulunan ortak beğeniyle açıklanır.
Peki size göre güzel nedir? Kimdir güzel? Size çok güzel gelen bir nesne ya da kişi bir başkası tarafından aynı güzellikte görülebilir mi? Bu farklılığın nedeni nedir? Güzellik göreceli bir kavram mıdır? Güzellik anlayışımızı kim, ne ya da neler belirler? Güzel olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Burnunuz büyük mü? Bunun için estetik cerraha mı gitmeye karar verdiniz? Peki estetik cerraha gittiğinizde yanınızda götürdüğünüz fotoğrafı gösterip, ki genelde bu kadın Angeline Jolie gibi güzel kadınlar olur, beni buna benzet dersek, estetik operasyonu sonrasında biz de o kişi kadar güzel olmuş olur muyuz acaba? Güzellikteki en önemli unsurlardan biri bence doğallıktır. Size uygun olan, burun, kaş ya da yüz estetiğinin doğal olması doktorunuzdan isteyeceğiniz ilk şey olmalıdır. Size yakışan güzeldir. Sizde doğal duran güzeldir.

Uzm. Psikolog Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.