banner388

Ev kadınına emeklilik müjdesi!

Türkiye'deki yaklaşık 12 milyon ev kadınlarına 5510 sayılı yasa ile sigortalı olma şartı getirildi. İşte detaylar...

Ev kadınına emeklilik müjdesi!

Türkiye'deki yaklaşık 12 milyon ev kadınlarına 5510 sayılı yasa ile sigortalı olma şartı getirildi. İşte detaylar...

25 Nisan 2017 Salı 09:59

Şartlar neler?

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları,18 yaşını doldurmaları ve bir işyerinde çalışmıyor olmaları gerek. Ticari, tarımsal ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı gelir vergisine tabi olunmamalı.

Nasıl başvuru yapılır?

Öncelikle vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair bir yazı alınır, sonrasında ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurulur, işlemlerin tamamlanması için kimlik fotokopisi de gerekmekte. Sigortalılık talep tarihini takip eden günden itibaren başlar.

Ödemeler nasıl olacak?

Vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınlar, kendileri tarafından belirlenecek kazancın yüzde 32’si oranında prim ödeyecek. Primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortası, yüzde 12’si ise genel sağlık sigortası priminden oluşuyor. 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında yatırılacak en düşük prim tutarı ‘455 lira’ olarak belirlendi. İsteğe bağlı olarak kendini sigortalatan ev kadını, ödediği primler karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanır. İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.

Ev kadınlarının yatırdıkları bu primler Bağ-Kur kapsamında değerlendirilir, normal esnaf Bağkur için ayda 613 lira öderken, ev kadınları sadece 455 TL ödeyerek Bağkurlu olabiliyor.

Nasıl emekli olacak?

Ev kadınlarının emekli olabilmesi için 9000 gün prim ödemesi, 58 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışma imkanı bulan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabilir. Bugün isteğe bağlı olarak prim ödemeye başlayan kadınlar 5400 gün prim ve 61 yaş şartlarıyla yaş haddinden emekli olabilir.

Kaynak: Posta

Son Güncelleme: 25.04.2017 17:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.