banner388
banner390
banner410
banner408

Meslek Liselerinde Okuyanlara Kötü Haber!

Alanan karar gereği artık meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldı. İşte ayrıntıları...

banner269

Meslek Liselerinde Okuyanlara Kötü Haber!

Alanan karar gereği artık meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldı. İşte ayrıntıları...

09 Aralık 2016 Cuma 13:58
Meslek Liselerinde Okuyanlara Kötü Haber!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun ile meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığını belirtti.

Gülay, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin mesleki eğitimde devamsızlık oranları ve akademik başarıyı doğrudan etkilediğini belirterek, "Öğrenciler emek verecek, sınava girecek ve karşılığını alacak. Her şey üniversiteye girmek değil. Ana hedefimiz sektörün aradığı, arzuladığı iş gücünü oluşturmak. Öğrencilerimizin (meslek liseleri) yüzde 50'ye yakını açık öğretim fakülteleri, sınavsız meslek yüksekokulu ile üniversiteye gidiyordu. İş gücüne katılım oranı yüzde 57'lerdeydi. Hedefimiz iş gücüne katılım oranını daha yukarıya çekmek ve üretime yönlendirmek.Meslek lisesini bitirenler, meslek yüksekokullarındaki kendi alanlarındaki 2 yıllık bölümlere sınavsız olarak geçebiliyorlardı.Okul müdürleri, okul terk oranlarının yükseldiğini ve sınavsız bir üst öğrenime yerleşeceklerini bildikleri için öğrencilerin amaçsız olduğunu, derslerinde arzuladığı performansı ve okula devamı sağlayamadıklarını belirtiyorlardı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile yapmış olduğumuz görüşmede, özellikle okul müdürlerinden gelen teklif doğrultusunda sınavsız geçiş kaldırılmıştır. Daha nitelikli iş gücü yetiştirilmesi adına sınavsız geçiş kaldırıldı. İki yıllık meslek yüksekokulunu tercih eden bir öğrencinin sınavda alacağı puana, kendi alanında YÖK'ün belirleyeceği bir katsayı ve ortaöğretim başarı puanının çarpımıyla ortaya çıkan puan eklenecek. Dolayısıyla bu daha adil bir düzenleme diye düşünüyoruz. Orta öğretimde daha çok çalışan bir çocuk, başarısından dolayı meslek yüksekokullara daha kolay yerleşecek. Düzenleme ile hem meslek liselerinde eğitim ve öğrenme kalitesi hem de meslek yüksekokullarından mezun olanların öğretim ve eğitim kalitesi artmış olacak." dedi.

Bu düzenleme önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 2016-12-09 23:18:55

Ben meslek lisesinden mezun oldum. Meslek lisesi sayesinde bir üniversiteye yerleştim. Evet üniversiteyi haketmeyen bir sürü insan evladı var. Peki bu insan evlatlarını ayıklamak yerine neden diğer öğrencileri yakıyorsunuz. Deki okul ortalaması 60 ın altında olan veya 70 in altında olan yatay geçiş yapamayacak de. Bak bakim sizin istediğiniz noktaya nasıl geliyor. Bu aslında tamamile anadolu liselerinin ağlamasından kaynaklanan bir şey. Eğer bu şekilde meslek liselerinin önünü kesmeye devam edecekseniz kapatın meslek liselerini rahat edin. Öğrencilere daha fazla eziyet çektirmeyin.

Avatar
Yücel 2016-12-09 17:24:51

Böyle düzenleme olmaz meslek lisesi mezunu nasıl üniversite kazanacak doğru dürüst eğitimmi alıyor matematik yok zaten nasıl kazancak

Avatar
Murat 2016-12-09 23:12:37

Samsun da okuma oranının çok düşük olduğu ve işsiz gençsayısının çok çokfazla olduğu biliniyor.mesleklisesi mezunu sınavsız üniversite okuma şansını elinden alırsanız ne olacağını sanıyorsunuz?Cahil,işsiz,boş gezen sayısı artar!Bu düzenleme hatalıdır

Avatar
.. 2016-12-10 23:41:24

İlginç. Ama önceden gecenler gecti. Simdikilere haksızlık oluyor biraz.

Avatar
Muazzez 2016-12-14 15:29:54

Çok saçma bir karar olmuş,bir an önce bu yanlıştan dönülmesi meslek listesindeki çocuklar haftanın üç günü meslek eğitimi görürken diğer okullar beş gün ders görüyo nasıl sınava girecek bu çocuklar gördükleri bölümle ilgili sınavla alınsın dada okul puanına bi baraj getirilsin yoksa haksız bir karar bu.

Avatar
Derya 2016-12-16 15:40:56

Özel saglik meslek liselerinden mezun(şişirilmiş puanlarla) arkadaşlar yerleşti geçen sene direk geçişle.haram olsun.