banner388
banner390
banner410
banner408

Yeni Bir Ada Keşfedildi

ABD'li bilim insanlarına göre, dünyada 7 değil 8 kıta bulunuyor. Yüzde 94'ü suyuna altında olan bu kıtanın adı ise Zealandia.

banner269

Yeni Bir Ada Keşfedildi

ABD'li bilim insanlarına göre, dünyada 7 değil 8 kıta bulunuyor. Yüzde 94'ü suyuna altında olan bu kıtanın adı ise Zealandia.

17 Şubat 2017 Cuma 14:54
Yeni Bir Ada Keşfedildi

ABD'nin bilim dergilerinden "Amerikan Jeoloji Topluğu"nda yayımlanan bir araştırmaya göre dünyada 7 değil 8 kıta var. 11 bilim insanının yer kabuğu çatlakları konusunda yaptığı çalışmalar Avustralya'nın doğusunda "Zealandia" isimli yeni bir kıtanın varlığını ortaya çıkardı. Yeni Zelanda ve Yeni Kaldonya isimli bölgelerin Avustralya'dan 85 milyon yıl önce koparak ayrılan ve 4.9 milyon kilometrekarelik kıtanın bir parçası olduğu belirtiliyordu. "Zealandia" terimi 90'lı yıllarda 200 milyon yıllık parçalanmış bir süper-kıtanın bir kısmını ifade etmek için kullanılmıştı. Okyanus tabanındaki yarıklar, kaya türleri ve alanın sınırlarını inceleyen uzmanlar, fikri ileriye taşıyarak buranın yeni bir kıta olduğu kanısına vardılar.

4.9 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle yüzde 94'ü su altındaki "Zealandia" dünyanın en küçük kıtası olabilir. Bölgede milyarlarca dolar değerindeki yeraltı kaynakları bulunuyor. Yeni kıtanın varlığı bu kaynakların kimin kıta sahanlığında bulunduğu tartışmalarına da yol açabilir. Ancak bu durum yalnızca Birleşmiş Milletler kıta sahanlığı antlaşmalarına göre belirlenebiliyor.

Anahtar Kelimeler:
DünyaZealandiaKıta
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.