banner388
banner390
banner410
banner408

Atık Pil Geri Dönüşüm Tesisi Açıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’de biz bir birim malı üretmek için bir buçuk birim enerji kullanıyoruz. Bu rakam Almanya ve Japonya’da 0,75, yani Türkiye’nin yarısı kadar” dedi.

banner269

Atık Pil Geri Dönüşüm Tesisi Açıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’de biz bir birim malı üretmek için bir buçuk birim enerji kullanıyoruz. Bu rakam Almanya ve Japonya’da 0,75, yani Türkiye’nin yarısı kadar” dedi.

12 Mayıs 2016 Perşembe 23:00
Atık Pil Geri Dönüşüm Tesisi Açıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen Exitcom Recycling Atık Pil Geri Dönüşüm Tesisi’nin açılışına katıldı. Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde gerçekleştirilen açılışa Bakan Işık ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ve çok sayıda davetli katıldı.

“BİR BİRİMİ MAL ÜRETMEK İÇİN AVRUPA’NIN İKİ KATI FAZLA ENERJİ HARCIYORUZ"
Açılış konuşmalarının yapılmasının sonrasında kürsüye davet edilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Burada yüzde 100 yerli olarak prototipi üretilen daha sonra da inşa edilen ve tamamen yerli olarak yapılan, tek vardiyada 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip bir tesisin açılışını yapacağız. Bu tesisin bizim açımızdan çok büyük önemi var. Bu tesis bize bilimi, teknolojiyi, çevreyi, kalkınmayı, üretimi ve enerji tasarrufunu aynı anda sunan bir tesis. Biz bakanlık olarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü her vesileyle ifade ediyoruz. Sürdürülebilir üretimden kastımız, birincisi, teknoloji ve verimlilik artışı ile aynı değerde üretimi yapmak için daha az doğal kaynak, daha az su ve daha az enerji kullanmalıyız. Düşünün, bir birim malı üretmek için OECD ortalaması 1 birim enerji kullanmak ise, Türkiye’de biz maalesef aynı birim malı üretmek için bir buçuk birim enerji kullanıyoruz. Bu rakam Almanya ve Japonya’da 0,75 yani Türkiye’nin yarısı kadar. Sanayimiz rekabet gücünü kazanacaksa önce enerji verimliliğine odaklanacak. Bir birim üretmek için şu anda kullandığımız enerjinin yarısını kullanmak durumundayız. Bu Türkiye’nin enerji arz güvenliğine de hizmet edecek bir anlayıştır. Türkiye’nin ithalatını da çok ciddi oranda azaltacak bir anlayıştır. Buna odaklanmak durumundayız. Yani aynı birimi üretmek için daha az doğal kaynak, daha az su ve daha az enerji kullanmalıyız” açıklamaların bulundu.

“PROJE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK”
Üretim esnasındaortaya çıkan atık miktarının da önemli olduğunu aktaran Bakan Işık, “Üretimi yaptığımızda ortaya çıkan atığın da minimum seviyede olması önemlidir. Daha az girdiyle çalışacağız ama daha az atık üreteceğiz. Son olarak da ortaya çıkan atığın geri dönüşüm ile yeniden ekonomiye kazandırılması ve çevreye zarar vermesinin engellenmesi gerekiyor. Sürdürülebilir üretimden kastımız budur. Bu açıdan burada gerçekten çok önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Belki hacim olarak milyar dolarlık bir tesis değil. Belki ‘Yahu 3-5 milyon TL’lik bir tesis için bu kadar tören yapılır mı?’ diye içinizden geçiren olabilir. Ama inanın bu tesisin manevi değeri çok yüksek. Bu tesisi biz Türkiye’ye örnek göstereceğiz" söylemlerinde bulundu.

"TÜBİTAK, BU TESİSTEN PARA KAZANACAK"
Açılışı yapılan tesisin özel bir yeri olduğunu anlatan Bakan Işık, "Bakın bu tesis TÜBİTAK açısından da son derece güzel bir örnek. Aslında burada TÜBİTAK’ın bundan sonra bizim istediğimiz hedefe yönelmesi noktasında son derece güzel bir örneği hayata geçirdiğini görüyoruz. Bu tesisin komple tasarımı, mühendisliği ve prototip noktasında üretiminde TÜBİTAK rol aldı. Müşteri kurum ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız. Bu tesisin TÜBİTAK açısından bir artısı daha var. TÜBİTAK bu projeyi geliştirdiği için, bu şirketimizin cirosundan belli bir pay da TÜBİTAK’a bilgi ve teknoloji lisansı olarak ödenecek. Hem TÜBİTAK’ın devlet bütçesine bağımlılığı azalacak, hem de oradaki çalışanlarımızın, bu projeyi geliştiren mühendislerimizin, araştırmacılarımızın burada üretilen her değerden bir geliri olacak” dedi.

Bakan Işık konuşmasının sonrasında tesisin açılış kurdelesini kesti ve tesisi gezdi. Tesisin gezilmesinin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık programına devam etmek üzere bölgeden ayrıldı.
Anahtar Kelimeler:
PilGeri Dönüşüm
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.