banner388
banner390
banner410
4  MAYIS DÜNYA EYVALLAH GÜNÜ
Sosyal paylaşım sitelerinden birinde rastladığım ve hoşuma giden bir durumu sizlerle paylaşmak istedim.
‘’Eyvallah’’ sözcüğü benim de zaman zaman kullandığım derinliği olduğunu düşündüğüm bir kelime.
Genel olarak ‘’teşekkürler’’ anlamında kullanılır. Minnet ifade etmek istediğimizde, boynumuzu hafif bükerek ‘’eyvallah’’ deriz bazen.
Şükran duygusunu ifade ederken kullanabildiğimiz bu kelime, aynı anda sen ne dersen de takmıyorum anlamına gelen bir hiçlik hissi vermek için de tercih edilebilir. Gözler hafif kısılır, bıyık altı dediğimiz bir gülüşle ‘’eyvallah’’ deriz.
‘’Eyvallahım yok’’ deriz bazen kabul edemeyeceğimiz bir durumu ifade ederiz. Keskin ve sert bir şekilde verilen bir cevaptır bu.
Bu kelime aynı zamanda; alçakgönüllülük, tevazu ve ağırlık da ifade eder bu Kimilerine göre, racon kesen ağır abilerin kelimesi olsa da ben severim ‘’eyvallah’’ demeyi.
Arapça kökenli ve özünde tasavvuf cümlesi olan ‘’eyvallah’’  sözü aslında ; ilahi iradeyi anlama, kabul etme, boyun eğme anlamlarına gelmektedir.
Hangi anlamına bakarsak bakalım ‘’eyvallah deme günü ‘’ ilginç ve yaratıcı bir gün olmuş. Ve çoğu özel günden daha da gerekli bir gün belki de..
 
Bugün 4 mayıs…
Yine güne dehşet dolu haberlerle başladık;
Ülkemize okumaya gelen 20 yaşındaki kıza tecavüz edilmiş mesela dün.
Meclis birbirine girmiş;  kavgalar, hakaretler..
Bomba haberleri her gün ayrı bir şehirden..
Yüreğimizin artık dayanamadığı şehit haberleri..
Hiçbirine eyvallahımız yok ama, madem 4 Mayıs Dünya Eyvallah Günü bu günlük  benden de EYVALLAH!!!
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlkay Şahin 2016-05-04 17:47:28

Aynen dediğin gibi genel olarak teşekkürler manası vardır bazende sitem içerir EyvAllah ağır abinin ağzından düşmeyen kelimesidir ama söylemesek de içimiz de hep de söyleriz EyvAllah.
En çok da sonunda dediğin konular dikkati mi çekti bu olaylar böle devam mı etmeli yoksa EyvAllah demek yerine icraata mı geçilmeli.

Avatar
Büşra 2016-05-04 17:53:20

Ben de eyvAllah kelimesini çok seviyorum ama dönemimizdeki içi boşaltılmış tekrar manasızca doldurulmuş anlamıyla değil asıl anlamıyla, güzel yazı olmuş eline sağlık :)

Avatar
İsmail 2016-05-04 17:31:21

Güzel bir yazı olmuş. Yazan arkadaşımızın eline yüreğine sağlık. EYVALLAH

Avatar
Pelin Şahin 2016-05-05 07:37:52

Kimseye eyvAllahımız olmasın diye ayakta kalmaya boyun eğmemeye çalıştıkça EyvAllah der susar olduk tam bir ironi.. Bizden de EyvAllah..

Avatar
reis 2016-05-05 08:11:41

eyvAllah eline sağlık